Muziek

Het bekendste muziekkorps van het Garderegiment Grenadiers en Jagers is de Koninklijke Militaire Kapel (KMK). Van 1829 tot 2005 was dit een zelfstandig muziekkorps. In 2005 is de KMK samengegaan met de kapel van het Regiment Infanterie Johan Willem Friso. Sindsdien gaan de muzikanten door onder de naam Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’.

Vergroot afbeelding Koninklijke Militaire Kapel ca 1926.
Beeld: Henri de Louw, Collectie Haags Gemeentearchief.
Koninklijke Militaire Kapel ca 1926.

De KMK heeft een rijke geschiedenis. Een van de personen die een belangrijk stempel op het muziekkorps hebben gedrukt was François Dunkler. Hij was dirigent van de kapel totdat zijn zoon François Dunkler jr. het stokje in 1849 overnam. Dunkler senior is bekend geworden om de mars ‘Turf in je ransel’. Dit marslied gaat over het feit dat de grenadiers vroeger, als ze op mars gingen, in plaats van hun uitrusting stro in hun ransel (vierkante soldaten rugzak) stopten. Dat was een stuk lichter. Maar het stro bleef slecht op zijn plaats zitten. Daarom verruilden zij dat voor op maat gesneden turf. Dat bleek wel geschikt. Door dit voorval ontstond de volgende tekst, die nog steeds dienstdoet als regimentsmars:

‘Turf in je ransel

Turf in je ransel

Stro dat is geen mode meer

Turf in je ransel

Turf in je ransel

Flink je kop op deze keer’

Koninklijke Militaire Kapel

Onder Dunkler jr. werd de kapel een bekend muziekkorps. Hij volgde de muzikale ontwikkelingen op de voet en ontwikkelde een eigen stijl. In 1876 werd de kapel door Koning Willem III verheven tot Koninklijke Militaire Kapel. Tot dan toe ging de kapel door onder de naam ‘Stafmuziek der Grenadiers’. De KMK heeft tot haar zelfstandige bestaan in 2005 veel concerten gegeven tijdens militaire plechtigheden, Prinsjesdag en taptoes en zelfs op de radio is de KMK regelmatig te horen geweest.

Tamboerkorps Garde Grenadiers en Jachthoornkorps Garde Jagers

Naast de KMK hadden de Grenadiers en Jagers nog een eigen muziekkorps. Bij de Grenadiers ging het om 2 tamboerkorpsen. Een was gekoppeld aan de KMK, de ander aan het 11e Pantserinfanteriebataljon te Arnhem. De 2 tamboerkorpsen zijn in 1995 opgeheven. De Jagers hadden hun eigen Jachthoornkorps, dat heeft bestaan van 1954 tot 1994. Zowel bij de Jagers als de Grenadiers kwamen deze korpsen ten einde door bezuinigingen en het opschorten van de dienstplicht.

Vergroot afbeelding Marmeren plaat met afbeelding van Frans Dunkler.
Marmeren plaat met afbeelding van Frans Dunkler.

Toch hield het hier niet helemaal op. Vanuit de burgermaatschappij en het regiment was er nog steeds behoefte aan een tamboer- en jachthoornkorps. De shows van deze korpsen hadden altijd veel indruk gemaakt op taptoes en andere evenementen. Hierdoor zijn er op eigen initiatief door oud-militairen muziekkorpsen opgericht die de traditie van de opgeheven korpsen voortzetten. Deze korpsen bestaan uit zowel militairen als burgers. In het geval van de Grenadiers gaat het om het Traditioneel Tamboerkorps Garde Grenadiers. Bij de Jagers gaat het om het Traditioneel Jachthoornkorps Garde Jagers.