Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’

De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ (KMKJWF) is een van de 3 professionele militaire harmonieorkesten van de Nederlandse krijgsmacht. De kapel verzorgt de muziek bij militaire ceremonies en staatsaangelegenheden. Bij de concerten staat het muzikaal erfgoed hoog in het vaandel.

Vergroot afbeelding Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso' in ceremonieel tenue.
KMK 'Johan Willem Friso' in ceremonieel tenue.

Kenmerken

De KMKJWF is onderdeel van de Koninklijke Landmacht en bestaat uit 53 muzikanten. Het is de oudste kapel van Nederland.

De KMKJWF speelt zoveel mogelijk origineel repertoire maar ook eigen versies van klassieke en filmmuziek. Ook begeleiden de musici artiesten. Tijdens concerten wisselen diverse stijlen elkaar af, van modern tot klassiek.

Naast bestaand repertoire laat de KMKJWF nieuwe muziek componeren. Zo kan de kapel ook in de toekomst origineel repertoire blijven spelen.

Vergroot afbeelding Johan Willem Friso Kapel speelt tijdens concert 'de mens centraal'.
Tijdens een van de concerten 'De mens centraal'.

Muziek als communicatiemiddel

De Koninklijke Landmacht zet militaire muziek in als communicatiemiddel. Hiermee wil de landmacht meer steun krijgen van de burgermaatschappij. Een voorbeeld daarvan is de concertserie ‘De Mens Centraal’. Daarin werden 6 militairen van de landmacht geportretteerd.

Samenwerking

De KMKJWF onderscheidt zich verder met spectaculaire en choreografisch taptoeshows. Bij deze taptoeshows en grote ceremonies werkt het orkest samen met de Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’.

Ensembles

Ensembles spelen meestal op kleine militaire ceremonies, recepties en officiële ontvangsten. De KMKJWF heeft onderstaande ensembles:

Vergroot afbeelding Blaaskwintet Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso'.
Het blaaskwintet.

Blaaskwintet

De KMKJWF heeft 2 blaaskwintetten. Deze spelen bij recepties, herdenkingen en congressen. Vaak gaat het om achtergrondmuziek. Ze geven ook concerten. De kwintetten hebben een zeer divers repertoire. Bijvoorbeeld jazz, klassiek en pop. Van Mozart en Beethoven tot Gerschwin en The Beatles.

Vergroot afbeelding Koperkwintet.
Het koperkwintet.

Koperkwintet

De bezetting van het koperkwintet bestaat uit een hoorn, trombone, bastuba en 2 trompetten. Het koperkwintet van de KMKJWF is muzikaal heel divers. Van klassieke bewerkingen tot koorbegeleidingen.

Vergroot afbeelding Klarinetkwartet (Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso').
Het klarinetkwartet.

Klarinetkwartet

Net als de blaaskwintetten spelen de 2 klarinetkwartetten bij verschillende bijeenkomsten. Ze spelen achtergrondmuziek, maar ook bij concerten. Ze laten verschillende muziekstijlen horen, zoals klassieke bewerkingen, muziek voor kinderconcerten en popmedleys.

Tenue

Tijdens ceremoniële plechtigheden draagt de KMKJWF het ceremoniële tenue van het Garderegiment Grenadiers. Bijvoorbeeld bij Prinsjesdag of staatsbezoeken. Kenmerken van deze tenues zijn de berenmutsen en schellenbomen. Koningin Emma schonk deze in 1901 aan de toenmalige Koninklijke Militaire Kapel.

Bij alle andere optredens draagt de kapel het ceremoniële tenue van het oudste regiment van de landmacht. Dit is het Regiment Infanterie ‘Johan Willem Friso’.

Vergroot afbeelding Erewacht met de Johan Willem Friso Kapel in 1966.
Erewacht met de Johan Willem Friso Kapel in 1966.

Geschiedenis

De Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso' ontstond in januari 2005. Dit was na een reorganisatie van de militaire muziek. De 4 tot dan toe bestaande orkesten binnen de Koninklijke Landmacht werden opgeheven. De kapel zette de tradities voort van 2 muziekkorpsen: de Koninklijke Militaire Kapel uit Den Haag (sinds 1829) en de Johan Willem Friso Kapel uit Assen (sinds 1819).

Koningin Beatrix gaf de nieuwe kapel het predicaat Koninklijk. Daarna werd de officiële naam vanaf 1 januari 2005 Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’.

Vrienden van de KMKJWF en RFGGJ

De Vereniging van Vrienden Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ en Regimentsfanfare 'Garde Grenadiers en Jagers' geeft steun aan beide muziekkorpsen.
Als lid van de Vereniging van Vrienden blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen. Ook krijgt u korting op concerten, cd’s en georganiseerde reizen. Het lidmaatschap kost € 15 per jaar. Aanmelden kan via vriendenkmkjwf@home.nl.

Geluidsfragment

Defileermars van het Regiment Infanterie Johan Willem Friso gespeeld door de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’.

Defileermars van het Regiment Prins Infanterie Johan Willem Friso

[Marsmuziek]