Monumenten

Het regiment denkt op vaste dagen in het jaar terug aan de hoogte- en dieptepunten uit de eigen geschiedenis. De fuseliers bewijzen daarbij eer aan de gevallenen van het regiment. Zij doen dit op een aantal markante gedenkplaatsen, die voor het regiment van grote betekenis zijn.

Vergroot afbeelding De prinses onthult een monument.
Onthulling van het monument door prinses Irene op 27 oktober 1955.

Gedenkplaats in Tilburg

Een belangrijke gedenkplaats bevindt zich in Tilburg. Daar onthulde prinses Irene op 27 oktober 1955 een monument. Het herinnert aan de bijdrage die de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de bevrijding van Nederland leverde.

Het monument stond eerst in de wijk Broekhoven. Hier leverde de brigade strijd tegen het Duitse leger. Inmiddels staat het in de binnenstad. Het monument bestaat uit een soldatenfiguur met een vaandel. Daarom heet het monument 'De Vaandeldrager'. Elk jaar, op 4 mei, worden de gevallenen van de Prinses Irene Brigade hier herdacht. Hun namen staan op plaquettes die aan de sokkel van het monument vastzitten.

Regimentsmonument

Op de Generaal-majoor De Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot staat het Regimentsmonument. Het werd op 12 november 1968 onthuld op de Westenbergkazerne in Schalkhaar. Dit was toen de thuisbasis van de fuseliers. In 1992 verhuisde het naar Oirschot. Het Regimentsmonument is een gemetseld monument. Hierop is een plaquette aangebracht. Hierop staan namen van militairen van het regiment en van de brigade die onder oorlogsomstandigheden zijn omgekomen.

Meer gedenkplaatsen

Het regiment kent nog meer gedenkplaatsen. Die kunnen we hier niet allemaal noemen. Toch mogen er 2 niet onvermeld blijven.

  • In Hedel aan de Maas raakte de Prinses Irene Brigade in april 1945 in een zwaar gevecht verwikkeld. Hier staat sinds 2003 een monument dat aan deze strijd herinnert. Het bevat de namen van de Irenemannen die tijdens deze strijd sneuvelden.
  • In Den Haag herinnert een plaquette aan de buitenmuur van het oude stadhuis aan de intocht van de eerste geallieerde eenheid: de Prinses Irene Brigade.