De naam van het regiment

Het regiment draagt met trots de naam van prinses Irene. Dat stamt uit de Tweede Wereldoorlog. Op 26 augustus 1941 werd de Koninklijke Nederlandse Brigade naar de prinses vernoemd. Het regiment verbleef toen in de Britse plaats Wolverhampton.

Symbolische betekenis

De erenaam prinses Irene heeft ook een symbolische betekenis: Irene is het Griekse woord voor vrede. En vrede is het hoogste doel waar de Nederlandse krijgsmacht naar streeft.

Vergroot afbeelding Prinses Irene op bezoek bij het (garde)regiment. Archieffoto: ministerie van Defensie.
Prinses Irene op bezoek bij het (garde)regiment.

Prinses Irene

Prinses Irene is geboren op 5 augustus 1939 en de 2e dochter van prinses Juliana en prins Bernhard. Prinses Irene bezocht na de oorlog vaak het (garde)regiment. Later zwakten de contacten met de parate eenheden binnen het regiment wat af. Wel bleef de prinses zeer betrokken bij de veteranen van de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene.

Garderegiment

Het Infanterieregiment Prinses Irene werd op 1 juni 1948 een garderegiment. Dit geeft de bijzondere band tussen het regiment en het Koninklijk Huis aan. De 2 andere infanterieregimenten zijn de Grenadiers en de Jagers. Toen stonden zij nog los van elkaar. Tegenwoordig vormen zij een eenheid.

Vergroot afbeelding De prinses Irene speld.
De prinses Irene speld.

Fuseliers

Vanaf 12 maart 1952 draagt het regiment de naam Garderegiment Fuseliers Prinses Irene. De toevoeging fuselier betekent geweerdrager. Hiermee kregen de soldaten van het regiment een eigen aanspreektitel. Dit was in navolging van de Grenadiers (specialisten in granaten werpen) en de Jagers (lichte, snel verplaatsbare infanterie). Het regiment bezit al ruim 60 jaar dezelfde naam. Het is een mooi voorbeeld van continuïteit in een wereld waarin alles steeds sneller lijkt te veranderen.