Ceremonieel tenue

Het netste pak van een fuselier is het ceremonieel tenue. Een fuselier draagt dit uniform alleen tijdens bijzondere gelegenheden. Denk aan staatsbezoeken, een huwelijk van een lid van de Koninklijke familie of een taptoe. En natuurlijk ieder jaar tijdens Prinsjesdag.

Vergroot afbeelding Garderegiment Prinses Irene tijdens ontvangst van het ceremonieel tenue in 1948 in Amsterdam. Archieffoto: ministerie van Defensie.
Het Garderegiment Prinses Irene tijdens de ontvangst van het ceremonieel tenue in 1948.

Uniform uit 1948

Elk infanterieregiment heeft zijn eigen tenue. Het Garderegiment Prinses Irene ontving zijn ceremonieel tenue in 1948 in Amsterdam. Dit was ter gelegenheid van de inhuldiging van koningin Juliana. Op 6 september vertoonde de erecompagnie van het regiment zich voor het eerst in deze fraaie kleding. Met een erewacht op de Dam droeg zij bij aan de plechtigheden tijdens de inhuldiging van de nieuwe vorstin.

Verwijzingen naar geschiedenis

Het ceremonieel tenue van de fuseliers heeft verwijzingen naar de geschiedenis van het regiment. Zo stond de traditionele ‘full dress’ van de Britse infanterie model voor het tenue. Dit is een verwijzing naar de Britse wortels van de Prinses Irene Brigade. Dat Britse karakter uit zich vooral in de scharlaken (rode) jas met gardelissen op de mouwomslagen en de kurken helmhoed. De pantalon is donkerblauw.

Ceremonieel tenue

Laten we het ceremonieel tenue iets beter bekijken. Het heeft veel elementen die herinneren aan het feit dat de Prinses Irene Brigade een zelfstandig legeronderdeel was. De brigade bestond niet alleen uit infanteristen, maar ook militairen van andere wapens. Bijzonderheden van het ceremonieel tenue:

  • De 3 geelmetalen wapenknopen op de mouwomslagen verwijzen naar de infanterie, de genie en de artillerie.
  • De kolbakrozetten op de helmhoed herinneren aan de cavalerie.
  • De piek op het hoofddeksel verwijst naar de mariniers.
  • De 5-puntige ster op de voorzijde van de helmhoed verbeeldt de witte invasiester. Deze was in de jaren 1944-1945 op alle geallieerde voertuigen te zien.

Uiteraard zou ook het ceremonieel tenue niet compleet zijn zonder het oranjeblauwe invasiekoord. Verder dragen officieren een oranje bandsjerp om hun middel. Overige militairen dragen een witte koppel.