Invasiekoord

De militairen van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene zijn niet alleen te herkennen aan hun regimentsembleem. Zij dragen ook standaard een oranje-blauw invasiekoord op hun dagelijks tenue.

Bevrijding West-Europa 1944-1945

Het invasiekoord houdt de herinnering aan de deelname van de brigade bij de bevrijding van West-Europa levend. Die begon in 1944 op de stranden van Normandië. De traditie van het koord stamt uit maart 1945. Alle militairen van de Prinses Irene Brigade die van 7 tot en met 15 augustus 1944 in Normandië aan land kwamen, ontvingen toen dit bijzondere uitrustingsstuk. De kleuren van het gevlochten koord waren ook toen al oranje en blauw: de kleuren van het Koninklijk Huis.

Nieuwe leden

Tegenwoordig ontvangen nieuwe leden van het regiment het koord uit handen van een veteraan van het regiment. De ceremonie vindt plaats bij voorkeur op een voor de eenheid historische plek. Een voorwaarde is wel dat daar water in de buurt is. Na de uitreiking maken de militairen de koorden namelijk volgens de traditie nat. Ook het drinken van een glaasje Calvados, een brandewijn uit Normandië, maakt deel uit van de ceremonie. Het invasiekoord is een blijvend eerbetoon aan de Irenemannen van het eerste uur.

Invasiekoord op gevechtspak

De fuseliers kunnen het koord ook op het gevechtspak dragen. Dit kan bij speciale gelegenheden en in opdracht van de regimentscommandant. Zij doen dit bijvoorbeeld als zij op uitzending zijn en deelnemen aan een internationale missie. Daarmee benadrukken zij de onderlinge band.

Als 17 Pantserinfanteriebataljon op uitzending gaat, kan het bataljon een task force of battle group formeren. Hier maken ook militairen van andere eenheden deel uit. In dat geval mogen ook die militairen het invasiekoord dragen. Maar alleen zolang als hun uitzending onder de vlag van het bataljon duurt.