Gewond tijdens missie

Als een militair gewond raakt tijdens een missie, krijgt hij zorg van eerste hulp tot revalidatie.

Eerste hulp ter plaatse

Als een militair op patrouille gewond raakt, geeft de algemeen militair verpleegkundige (AMV) eerste hulp. Is er geen AMV mee op patrouille, dan doen de Combat Live Savers dat. Zij zijn bekend met de basis levensreddende handelingen. Zij roepen de AMV op naar de plaats van het ongeval.

Overigens zijn alle militairen opgeleid voor ZHKH (‘zelf hulp kameraden hulp’). Dat is te vergelijken met EHBO.

Evacuatie

De militair krijgt verdere verzorging in de ziekenhuisfaciliteit in het uitzendgebied. Raakt een militair ver van het ziekenhuis gewond, dan komt de medevac-helikopter (helikopter voor medische evacuatie) in actie.

Aan boord zit een verpleegkundige klaar om de behandeling van de gewonde over te nemen. Deze verpleegkundige is opgeleid om tijdens een vlucht te werken. De verpleegkundige krijgt al tijdens het aanvliegen informatie over de gewonde. En komt zo goed voorbereid aan.

De helikopter voert de gewonde af naar de dichtstbijzijnde ziekenhuisvoorziening in het gebied (soms op een schip). In het ziekenhuis bepalen medewerkers of en wanneer de gewonde naar Nederland kan.

Terug naar Nederland (repatriëring)

De repatriant komt aan in Soesterberg. Daar staat een ziekenauto klaar die hem naar het Centraal Militair Hospitaal (CMH) in Utrecht vervoert.

Het CMH bereidt de patiënt voor op zijn vervolgbehandeling. Het CMH vangt ook de familie van de gewonde op. De patiënt komt uit een buitenlands ziekenhuis. Daarom houdt het personeel repatrianten bij aankomst in het CMH eerst apart. Want de patiënt zou in het buitenland besmet kunnen zijn met de MRSA-bacterie.

Nazorg

De teruggekeerde patiënt krijgt ook psychische begeleiding en ondersteuning van medewerkers van de Militaire Geestelijke Gezondheidszorg en Bedrijfsmaatschappelijk werk. Deze medewerkers hebben ook bijzondere aandacht voor het thuisfront van de militair.

Revalidatie

Als dit nodig is gaat de patiënt zodra het kan naar het Militair Revalidatie Centrum Aardenburg (MRC) in Doorn. Het MRC biedt onder meer:

  • revalidatiebegeleiding;
  • training;
  • gesprekken;
  • protheses;
  • oefeningen met een rolstoel.

Soms heeft de militair aanpassingen nodig in zijn woning of op de werkplek. Dan komt iemand van Defensie langs om hierover te praten.

Blijvend psychisch of lichamelijk beschadigd

Helaas is er een groep militairen die tijdens het uitoefenen van hun functie blijvend psychisch of lichamelijk beschadigd raakt. Defensie heeft een bijzondere verantwoordelijkheid voor deze oorlogs- of dienstslachtoffers.