Luchtverdedigers schieten met scherp op Kreta

Luchtverdedigers van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) hebben een intensieve periode achter de rug. Een maand lang was er op Grieks grondgebied, niet alleen aandacht voor het juist uitvoeren van procedures rond luchtverdedigingsactiviteiten. Ze werden ook in praktijk gebracht met diverse luchtverdedigings-wapensystemen.

Luchtmacht- en landmachtmilitairen schoten met scherp op de schietrange van de NATO Missile Firing Installation (NAMFI) op Kreta. Voor een optimale luchtverdediging zijn diverse wapensystemen op de grond getest. Militairen vuurden live met het geavanceerde grondluchtraketsysteem NASAMS om doelen tot op 20 kilometer afstand uit te kunnen schakelen.

Vergroot afbeelding Stinger.
De Stinger Fennek.

Stinger

Het vertrouwde Stinger-wapensysteem bewees eveneens zijn diensten. Deze draagbare, behalve de variant op de Fennek, infraroodgeleide luchtdoelraket is afgevuurd om te kijken of dreigingen vanuit de lucht tot 5 kilometer zijn te vernietigen.

Nichecapaciteit in Nederlandse handen

Bovendien weten de luchtverdedigers ook op grotere afstand nog steeds successen te boeken. Dat gebeurde met het grond-lucht-geleidewapensysteem Patriot. Het systeem is bedoeld vliegtuigen, helikopters, snelle ballistische doelen en kruisraketten uit te schakelen op 60 kilometer afstand. Deze nichecapaciteit is schaars. Dus mochten dergelijke systemen nodig zijn, dan richten de ogen zich waarschijnlijk snel op Nederland. Dat zal niet teleurstellen. Los van de afvuurprestaties bleken ook de te volgen procedures en het veilig werken goed in de hand te zijn.

Patriots van Nederland zijn voor het laatst in 2012 ingezet. Gedurende 2 jaar beschermden meerdere systemen de bewoners van het Zuid-Turkse Adana tegen raketaanvallen van Syrië.

Multi Mission Radar

Thales liet de luchtverdedigers op Kreta bovendien kennis maken met de nieuwe Multi Mission Radar (MMR). Deze radar kan gelijktijdig een groot aantal luchtdoelen detecteren, volgen en labelen. Geen enkele drone of kruisraket is er veilig voor. Het apparaat is bovendien in 2 minuten geïnstalleerd en klaar voor gebruik. De luchtverdedigers keken dan ook verlekkerd naar de radar, maar moeten nog even wachten op eigen exemplaren. Thales Nederland levert er vanaf eind volgend jaar 9.