Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando

Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) beschermt vanaf de grond Nederlandse en bondgenootschappelijke vitale objecten, eenheden en gebieden. Dit doet de eenheid tegen vliegtuigen, helikopters, ballistische raketten en kruisvluchtwapens. Die laatste zijn bestuurbare vliegende bommen.

Video: Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando

Grondgebonden Luchtverdedigingscommando

Eenheden

Het commando bestaat uit meer dan 700 mannen en vrouwen. Er werken land- en luchtmachtmilitairen. Het DGLC bestaat uit 5 eenheden:

  • 800 Ondersteuningssquadron;
  • 802 Squadron;
  • 13 Luchtverdedigingsbatterij;
  • Opleidings- en Trainingscentrum (OTC);
  • Kenniscentrum.

Duits-Nederlandse samenwerking

Een Duitse luchtverdedigingseenheid staat onder bevel  van  het DGLC. Flugabwehrraketengruppe 61 bestaat uit ongeveer 300 militairen en beschikt over radargeleide kanon- en raketsystemen. De samenwerkingsovereenkomst Apollo werd in augustus 2017 getekend. Op 4 april 2018 trad deze in werking.

De Duitse eenheid is gehuisvest in het Duitse Todendorf. Wel  hebben Duitse collega’s de staf, het kenniscentrum en de opleidings- en trainingseenheid van het DGLC versterkt. Ook onderzoeken de Duitse en Nederlandse luchtverdedigingseenheden hoe ze nog intensiever kunnen samenwerken op het gebied van doctrinevorming, opleidingen en het delen van kennis. Voor dit laatste is een Duits-Nederlands kenniscentrum opgezet. Dit moet de bestrijding van bemande en onbemande vliegende toestellen en ballistische raketten verbeteren.

Materieel

Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando opereert met geavanceerde wapen- en radarsystemen, zoals:

  • Patriot-luchtverdedigingssysteem: dit systeem wordt ingezet tegen doelen op de (middel)lange afstand tot 60 kilometer. Het systeem beschermt tegen bemande en onbemande vliegtuigen, helikopters, ballistische raketten en kruisvluchtwapens.
  • NASAMS-systeem: kan doelen uitschakelen op de middellange afstand tot 15 kilometer. Het systeem bestaat onder meer uit lanceerinrichtingen beschermt tegen bemande en onbemande vliegtuigen, helikopters en kruisvluchtwapens.
  • Stinger: deze luchtdoelraketten wordt ingezet op de korte afstand tot 5 kilometer tegen bemande en onbemande vliegtuigen, helikopters en kruisvluchtwapens. Een enkele Stinger wordt door een militair vanaf de schouder afgevuurd (Stinger Manpad). Het verkenningsvoertuig Fennek-SWP (Stinger weapon platform) heeft een lanceersysteem met 4 Stingers op het dak.
  • TRML-luchtruimbewakingsradar: bouwt een luchtbeeld op tot een afstand van 200 kilometer. Deze voorziet NASAMS- en Stinger-wapensystemen van luchtbeeld, oftewel informatie over de locatie van doelwitten.

Locatie kazerne

De Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel is de thuislocatie van het DGLC. Best was als landmachtgeneraal commandant van het Wapen der Militaire Luchtvaart in de meidagen van 1940.