Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando

Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) verdedigt het luchtruim vanaf de grond. Het beschermt vitale objecten, eenheden en gebieden van Nederland én bondgenoten. Met geleide raketten schakelt de eenheid vliegtuigen, helikopters, ballistische raketten, kruisvluchtwapens (bestuurbare vliegende bommen), raketten, artillerie, mortieren en drones uit.

Video: Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando

Eenheden

Het commando bestaat uit meer dan 1.100 mannen en vrouwen. Er werken militairen van de marine, land- en luchtmacht. Het DGLC bestaat uit 6 eenheden:

 • 13 Luchtverdedigingsbatterij ‘Ypenburg’;

 • 800 Ondersteuningssquadron;

 • 802 Patriot-squadron;

 • Opleidings- en Trainingscentrum;

 • Kenniscentrum Grondgebonden Lucht- en Raketverdediging.;

 • De Duitse luchtverdedigingseenheid Flugabwehrraketengruppe 61.

Duits-Nederlandse samenwerking

De Duitse luchtverdedigingseenheid Flugabwehrraketengruppe 61 staat sinds 4 april 2018 onder bevel van het DGLC. Deze Duitse eenheid bestaat uit ongeveer 400 militairen en beschikt over radargeleide kanon- en raketsystemen. De partners onderzoeken hoe de samenwerking verder is te intensiveren.

Materieel

Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando opereert met geavanceerde wapen- en radarsystemen, zoals:

 • Patriot-luchtverdedigingssysteem bestrijdt doelen op de (middel)lange afstand, tot 60 kilometer. Elk systeem bestrijkt een sector van 120 graden. Het beschermt tegen bemande en onbemande vliegtuigen, helikopters, ballistische raketten en kruisvluchtwapens. Nederland heeft de moderne PAC-3 raketten om ballistische raketten te onderscheppen.
 • AGBADS (army ground based air defence system) schakelt doelen uit op de middellange afstand, tot 20 kilometer. Het bestaat uit meerdere raketsystemen, zoals de Stinger en AMRAAM, en (radar)sensoren waaronder de TRML-luchtruimbewaking en AN/MPQ-64 Sentinelradar.
 • Mantis is een luchtverdedigingssyteem dat bestaat 35mm-kanonnen en radarsystemen. Het is van de Flugabwehrraketengruppe 61 en wordt meestal ingezet om bases te beschermen. Bijvoorbeeld tegen raketten, artilleriegranaten en mortieren, maar ook onbemande vliegtuigen, helikopters, drones of kruisraketten.
 • LeFlaSys is een luchtverdedigingssysteem voor de korte afstand, ter bescherming van grondtroepen. Het bestaat uit Stinger-raketten en radarsystemen. Ook dit systeem is van Flugabwehrraketengruppe 61. Het is inzetbaar onder alle weeromstandigheden en zeer mobiel op het kleine Wiesel 2-pantserrupsvoertuig.

 • LÜR is een mobiele radar die Mantis en LeFlaSys voorziet van een luchtbeeld op lage tot middelbare hoogte. LÜR lokaliseert, identificeert en rapporteert vliegtuigen en verspreidt de informatie razendsnel in het netwerk.

 • UDIS is een experimenteel sensorsysteem dat specifiek is ontwikkeld om drones te detecteren, identificeren en volgen. Het bestaat uit compacte squire-radars en een geavanceerde Ranger-camera.

Kazerne

De Luitenant-generaal Bestkazerne ligt in de Peelregio op de grens van Noord-Brabant en Limburg en is de thuisbasis van het DGLC. Luitenant-generaal Best was in de aanloop van de Tweede Wereldoorlog commandant van de Luchtvaartafdeling (voorloper luchtmacht) en commandant van de luchtverdediging.