Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando

Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) verdedigt het luchtruim vanaf de grond. Het DGLC beschermt vitale objecten, eenheden en gebieden tegen dreigingen vanuit de lucht. Met verschillende wapensystemen schakelt de eenheid vliegtuigen, helikopters, raketten, kruisvluchtwapens en drones uit.

Video: Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando

Eenheden

Het commando bestaat uit ongeveer 800 medewerkers. Het levert niet alleen operationele capaciteit maar ook kennis, expertise, opleiding en training op het gebied van grondgebonden lucht- en raketverdediging. Er werken militairen van de landmacht, luchtmacht en marine. Het commando bestaat uit:

  • 13 Luchtverdedigingsbatterij ‘Ypenburg’;
  • 802 Patriot-squadron;
  • 800 Ondersteuningssquadron;
  • Kenniscentrum Grondgebonden Lucht- en Raketverdediging;
  • Opleiding- en Trainingscentrum Grondgebonden Lucht- en Raketverdediging;
  • Duitse luchtverdedigingseenheid Flugabwehrraketengruppe 61.

Materieel

Vergroot afbeelding 2 Patriot-installaties staan opgesteld.
Patriot-luchtverdedigingssystemen in de omgeving van luchtmachtbasis in Sliac, Slowakije.

Het commando beschikt over:

Duits-Nederlandse samenwerking

Nederland en Duitsland werken al jaren zeer nauw samen op het gebied van luchtverdediging. Luchtverdediging is een belangrijke, schaarse en kostbare capaciteit. Om de gezamenlijke slagkracht en efficiëntie te vergroten, hebben Nederland en Duitsland een luchtverdedigingseenheid voor de korte afstand opgericht. Deze Bi-National Short Range Air Defence Task Force (BSTF) bestaat uit de Nederlandse 13 Luchtverdedigingsbatterij ‘Ypenburg’ en de Duitse Flugabwehrraketengruppe 61.

De Flugabwehrraketengruppe 61 is een Duitse operationele luchtverdedigingseenheid die onder bevel gesteld is aan het DGLC sinds 4 april 2018. Met haar radargeleide kanon- en raketsystemen biedt de eenheid bescherming tegen luchtdreigingen op de korte afstand. De eenheid bestaat uit ongeveer 400 militairen en is gelegerd in Todendorf, Duitsland.

Kazerne

De Luitenant-generaal Bestkazerne ligt in Vredepeel op de grens van Noord-Brabant en Limburg en is de thuisbasis van de grondgebonden luchtverdediging. Luitenant-generaal Best was de commandant van de Nederlandse luchtverdediging tijdens de Duitse invasie van Nederland in 1940.