Army Ground Based Air Defence System

Met het Army Ground Based Air Defence System (AGBADS) verdedigt het grondgebonden luchtverdedigingscommando (vitale) objecten en mensen tegen luchtaanvallen op de korte en middellange afstand. Het AGBADS bestaat uit een combinatie van verschillende wapen-, radarsystemen samengevoegd onder één communicatie- en commandovoeringssysteem.

Het AGBADS combineert 2 (wapen)systemen:

 • NASAMS (norwegian advanced surface-to-air missile system), dat met AMRAAM-raketten (advanced medium range air-to-air missiles) luchtdreigingen op middellange afstand bestrijkt;
 • het Stinger Weapon Platform Fennek wordt ingezet voor de korte afstand.

Het AGBADS gebruikt 2 typen radars. Het NASAMS-peloton heeft een MPQ-64M2 Sentinel-radar. Verder wordt het AGBADS aangevuld met de TRML-radar (telefunken radar mobil luftraumüberwachung).  De beelden van de verschillende radars worden samengevoegd waardoor een zogenoemd local air picture (LAP) ontstaat. Iedereen binnen het AGBADS heeft toegang tot deze informatie. De LAP kan worden uitgebreid met luchtbeeld van andere wapensystemen of militaire netwerken (Link-16). Met dit samengesteld luchtbeeld worden vanuit het operatiecentrum  doelen bestreden.

NASAMS

Het luchtverdedigingscommando heeft 2 NASAMS-systemen. Een NASAMS bestaat uit:

 • 1 SAM (surface-to-air missile) fire control (SFC): een vuurleidingscentrale van waaruit de AMRAAM-lanceerinrichtingen en de Sentinel-radar worden aangestuurd;
 • 1 MPQ-64M2 Sentinel-radar: voorziet SFC van luchtbeeld, zelfs als het netwerk wegvalt;
 • 3 lanceerinrichtingen: kunnen elk 6 AMRAAM-raketten (AIM-120B) afvuren. Worden vervoerd per Scania P113-vrachtwagen, maar worden op de grond gezet voor het vuren en herladen.

SFC, MPQ en lanceerinrichtingen vormen samen een NASAMS-vuureenheid. Aan een SFC kunnen maximaal 8 lanceerinrichtingen worden gekoppeld.

Inzet NSS

Tijdens de Nuclear Security Summit (maart 2014) is het Nederlandse AGBADS-systeem ingezet voor de luchtverdediging. Er werden een commando-eenheid, 1 TRML, 1 SFC met Sentinel-radar en 4 lanceerinrichtingen geplaatst in Den Haag en omgeving. Tijdens de inzet werd samengewerkt met AWACS-radarvliegtuigen en het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Zeven Provinciën. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog werd de luchtdoelartillerie op Nederlands grondgebied ingezet.

Belangrijkste onderdelen

Het systeem wordt in verschillende samenstellingen ingezet. De belangrijkste onderdelen zijn :

 • Stinger Weapon Platform Fennek;
 • vuurleidingscentrales: commandoposten op YAS-4442 voertuigen;
 • draadloos netwerk voor ‘real time’ en ‘non real time’ datacommunicatie van het luchtbeeld en orders. Gecombineerd met beeldschermen et cetera voor de weergave;
 • MPQ-64-radar: kan gelijktijdig 90 doelen volgen, vriend en vijand onderscheiden, en heeft een bereik van 120 kilometer. De radar werkt op basis van het Dopplereffect. Hierbij wordt de plaats van een doel bepaald door het frequentieverschil tussen het uitgezonden en teruggekaatste signaal. Dit verschil in frequentie wordt bepaald door het snelheidsverschil tussen zender en doel. Het is een phased array radar (zendt korte pulsen uit en is daardoor zelf moeilijker traceerbaar) met elektronische hoogtescanning en mechanische azimuthscanning, die in de I-band-frequentie uitzendt.
 • TRML-3D/32-luchtbeeldbewakingsradar in shelter op 8x8 MAN-truck. De TRML kan vriend en vijand onderscheiden en heeft 4 standen:
  • very short range mode: bereik 30 kilometer, hoogte tot 15 kilometer
  • short range mode: bereik 90 kilometer, hoogte tot 18 kilometer
  • medium range mode: bereik 120 kilometer, hoogte tot 20 kilometer
  • long range mode: bereik 200 kilometer, hoogte tot 23 kilometer

De TRML-radar wordt vervoerd op een 10-tons MAN 8x8 SX2000-vrachtauto. De radar kan vanaf de vrachtauto worden ingezet en los op stempels. De radar opereert op 4 meter hoogte (op de container) of op 12 meter hoogte (uitgeklapt). De TRML heeft een eigen, ingebouwd aggregaat. De container kan los van het voertuig worden vervoerd in een C-130 Hercules-transportvliegtuig. Het grondgebonden luchtverdedigingscommando heeft 5 TRML-radarsystemen.

'Live fire'-schietoefening op Kreta, 2013