Defensietop bezoekt militairen in conflictgebieden in aanloop naar kerst

Meer dan 770 Nederlandse militairen nemen momenteel deel aan missies in het buitenland. Zij werken tijdens de kerstdagen gewoon door. Dat geldt bijvoorbeeld voor de bemanning van Zr.Ms. Holland nabij Cyprus en de defensieteams in Caïro en Beiroet. De militairen werden bedankt voor hun inzet. Dat deden minister Kajsa Ollongren, Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim en commandant van de Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Annelore Roelofs tijdens een bezoek aan de regio.

Ook genoten zij met de bemanning van de Holland van een kerstmaaltijd. De minister stond hierbij onder meer stil bij het thuisfront van de militairen. “Dat moet het in deze bijzondere tijd zonder jullie stellen. Ik heb veel waardering voor jullie inzet. Ik denk hierbij ook aan alle andere militaire collega’s die vanwege hun uitzending nu niet bij hun familie kunnen zijn.”

Zr.Ms. Holland vaart sinds 28 november in het oostelijk deel van de Middellandse Zee. Het patrouilleschip kan in de regio ondersteuning bieden. Dit gebeurt eventueel als er mensen geëvacueerd moeten worden vanwege het gewapend conflict tussen Israël en Hamas. Ook kan het schip een bijdrage leveren aan een maritieme corridor voor de toevoer van hulpgoederen over zee.

Defensieteams in Egypte en Libanon

Dit is ook de reden dat Defensie teams in Caïro (Egypte) en Beiroet (Libanon) heeft zitten. Deze teams blijven net als Zr.Ms. Holland voorlopig in de regio. Zij ondersteunen daar de Nederlandse ambassades. De minister ging in beide landen dan ook langs bij het defensiepersoneel. In Beiroet ontmoette zij ook Nederlands personeel dat deelneemt aan de UNIFIL- en UNTSO-missies van de Verenigde Naties.

In Egypte had zij daarnaast een ontmoeting met minister van Defensie generaal Mohamed Zaki. Zij bespraken de belangrijke rol die Egypte speelt bij de repatriëring van Nederlanders uit Gaza. Ook spraken zij over het collectieve leed van de bevolking in Gaza en de mate van verwoesting. De minister haalde het belang aan van een directe  humanitaire gevechtspauze en  ongehinderde humanitaire toegang.

Vandaag had zij een onderhoud met haar Libanese collega Maurice Sleem. Hierbij ging het onder meer over het risico op regionale escalatie. “Onze mensen doen hier uitstekend werk. We zullen onze goede samenwerking met het Libanese leger verder versterken. Zij zijn een cruciale actor voor de veiligheid en stabiliteit van Libanon en de regio”, zei Ollongren na afloop.

Ze riep daarnaast nogmaals op tot een toekomstbestendige oplossing voor Israël en de Palestijnse gebieden. “Die is onontbeerlijk. Het proces om te komen tot een tweestaten-oplossing moet met voortvarendheid nieuw leven worden  ingeblazen. Daar zal Nederland zich ook volledig voor inzetten.”