Midden-Oosten

Door de situatie in het Midden-Oosten staat Defensie klaar voor als het nodig is. Aanleiding was de onveilige situatie vanaf 7 oktober 2023, door de hevige gevechten in Israël en de Palestijnse Gebieden. In Nederland staan mariniers, luchtmobiele militairen en een C-130 Hercules-transportvliegtuig paraat om snel in actie te komen bij mogelijke evacuatie of andere humanitaire hulp. Een klein team militairen is op Cyprus voor logistieke doeleinden. Zo zijn eenheden snel in te zetten mocht dat nodig zijn.

Repatriëring vanuit Israël

Nederland haalde al Nederlanders op uit Israël. Voor de repatriëringsvluchten tussen 11 en 18 oktober zetten de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie een militair vliegtuig in.

Evacuatie uit de regio is niet vanzelfsprekend, maar moet bijvoorbeeld ook veilig kunnen. Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders in de regio niet op dat moment te wachten en nu al te vertrekken.

Droppings hulpgoederen boven Gaza

Met een C-130 Hercules-transportvliegtuig dropte Nederland 4 februari 2024 voor de eerste keer medische en andere hulpgoederen boven Gaza. Deze waren bestemd voor een Jordaans veldhospitaal in Gaza.

Defensie blijft vanuit Nederland en in de regio paraat staan om humanitaire (medische) steun aan Gaza te leveren.

Team op Cyprus

Door de onzekere situatie vertrokken 18 september 2023 200 militairen naar Cyprus, om vanaf die locatie snel te kunnen reageren. Het ging om bemanningen van C-130-transportvliegtuigen, een detachement mariniers en ondersteunend personeel. Vanaf midden december 2023 staan de eenheden paraat in Nederland. Deze militairen van de Marine Spearhead Task Unit en van de Rapid Reaction Compagnie zijn binnen 48 uur inzetbaar. Een klein logistiek team is nog op Cyprus om de eenheden weer snel inzetbaar te hebben.

Vanuit Buitenlandse Zaken is er onder andere op Cyprus een Snel Consulair Ondersteuningsteam (SCOT) om de ambassade te ondersteunen.

Teams in Libanon en Egypte

Vanaf 15 oktober staat een Defensieteam klaar in Libanon om de Nederlandse ambassade in Beiroet te ondersteunen als de veiligheidssituatie in Libanon verslechtert. De spanningen in het zuiden van Libanon en het noorden van Israël liepen op als gevolg van het conflict in Israël en de Palestijnse Gebieden.

Ook in de Egyptische hoofdstad Caïro is een Defensieteam aanwezig om de Nederlandse ambassade te ondersteunen.

Marineschip in Middellandse Zee

Het marineschip Zr.Ms. Holland was vanaf 28 november 2023 tot eind januari 2024 aanwezig in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Ze lag paraat om te ondersteunen bij eventuele evacuaties uit de regio. En om met bondgenoten bij te dragen aan een maritieme corridor om via zee humanitaire hulp naar Gaza te sturen. Het kwam niet tot inzet, maar Nederland wilde het schip wel alvast in de buurt hebben. Aan boord waren een maritieme NH90-helikopter, 2 snelle FRISC-onderscheppingsboten en een kleine extra marinierseenheid.

Meer informatie over situatie in het gebied

Op de website nederlandwereldwijd.nl staat informatie voor Nederlanders over de situatie in het gebied.