Midden-Oosten

Door de situatie in het Midden-Oosten staat Defensie klaar voor als het nodig is. Nederland haalde al Nederlanders op uit Israël. Uit voorzorg verblijven militairen in Libanon en op Cyprus voor als de veiligheidssituatie in de regio verslechtert. Ook een marineschip ligt uit voorzorg bij Cyprus.

Evacuatie uit de regio is niet vanzelfsprekend, maar moet bijvoorbeeld ook veilig kunnen. Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders in de regio niet op dat moment te wachten en nu al te vertrekken.

Repatriëring vanuit Israël

Voor de repatriëringsvluchten tussen 11 en 18 oktober zetten de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie een militair vliegtuig in. Aanleiding was de onveilige situatie vanaf 7 oktober, door de hevige gevechten in Israël en de Palestijnse Gebieden.

Team op Cyprus

Door de onzekere situatie vertrokken 18 september 200 militairen naar Cyprus, om vanaf die locatie snel te kunnen reageren. Het gaat om bemanningen van C-130-transportvliegtuigen, een detachement mariniers en ondersteunend personeel.

Vanuit Buitenlandse Zaken is er onder andere op Cyprus een Snel Consulair Ondersteuningsteam (SCOT) om de ambassade te ondersteunen.

Team in Libanon

Vanaf 15 oktober staat al een Defensieteam klaar in Libanon om de Nederlandse ambassade in Beiroet te ondersteunen als de veiligheidssituatie in Libanon verslechtert. De spanningen in het zuiden van Libanon en het noorden van Israël liepen op als gevolg van het conflict in Israël en de Palestijnse Gebieden.

Marineschip naar Middellandse Zee

Het marineschip Zr.Ms. Holland is vanaf 28 november 2023 aanwezig in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Daar kan het ondersteunen als evacuatie uit de regio nodig is. Ook kan het met bondgenoten bijdragen aan een maritieme corridor om via zee humanitaire hulp naar Gaza te sturen. Het is nog niet zeker of het tot inzet komt, maar Nederland wil het schip wel alvast in de buurt hebben. Aan boord zijn ook een maritieme NH90-helikopter, 2 snelle FRISC-onderscheppingsboten en een kleine extra marinierseenheid.

Op de website nederlandwereldwijd.nl staat informatie voor Nederlanders over de situatie in het gebied.