Tandheelkundig team van Defensie aan de slag in Suriname

Een Nederlands tandheelkundig team van Defensie sluit zich aan bij een Surinaams medisch militair en civiel team. Zij zetten zich tijdens een nationale humanitaire operatie van het Surinaamse Nationale Leger in voor de volksgezondheid in het Zuid-Amerikaanse land. Het tandheelkundig team is afgelopen week aangekomen.

Het team bestaat uit een tandarts en een assistent van de Defensie Tandheelkundige Dienst. Zij gaan aan de slag in Apoera, een afgelegen dorp in het westen, bij de grens met Guyana. Hier wordt onder meer de Nederlandse expertise ingezet om de lokale bevolking te voorzien van tandheelkundige zorg.

Ook algemene gezondheidzorg en oogheelkunde maken onderdeel uit van de operatie genaamd Granmatie. Dit betekent grote vriend. Hierbij worden zowel militaire als civiele artsen ingezet. Naast de Nederlandse militairen nemen ook 2 civiele Nederlandse tandartsen deel.

Medische goederen

De Verenigde Staten leveren medische goederen en pakketten voor kinderen. Zo kunnen zij weer goed van start gaan met het schooljaar dat begin oktober van start gaat.

Granmatie duurt een week. Een gedeelte van de door Nederland ingebracht tandheelkundige goederen die overblijven worden geschonken aan de Medische Zending. Dit is een NGO die medische zorg levert in de binnenlanden van Suriname. Zij leveren ook een tandarts. Later deze week komt de Surinaamse minister van Defensie een kijkje nemen bij de teams.

Intentie

Vorig jaar spraken de Nederlandse en Surinaamse krijgsmachten de intentie uit meer samen op te trekken. Nadat daarna de commandant van de Defensie Gezondheidsorganisatie het land bezocht, volgde het verzoek aan Nederland om deel te nemen aan deze operatie. Dat wordt nu ingewilligd.

De inzet is een nieuwe stap om de militaire banden tussen beide landen te versterken. Afgelopen juni trainden Nederlandse militairen voor het eerst in 12 jaar weer in de Surinaamse jungle. Ook bezocht een Surinaamse delegatie de Nederlandse Defensie Academie.

Het tandheelkundig team dat nu in Suriname is, keert in principe de 1e week van oktober terug naar Nederland.