Bewaking luchtruim Benelux weer in Belgische handen

Belgische F-16’s bewaken sinds afgelopen weekend weer het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg. Zij hebben de zogeheten Quick Reaction Alert (QRA) overgenomen van de Koninklijke Luchtmacht. Hiervan stonden 2 jachtvliegtuigen sinds eind januari 24 uur per dag stand-by om te reageren op schendingen van het luchtruim van de Benelux.

Vergroot afbeelding Belgische F-16's.
Belgische F-16's bewaken weer het luchtruim van de Benelux.

Nederland en België nemen de bewaking van het luchtruim afwisselend voor een aantal maanden op zich. Hiervoor staan permanent 2 jachtvliegtuigen klaar. Vanwege de korte waarschuwingstijd kunnen ze binnen enkele minuten opstijgen en een ongeïdentificeerd toestel onderscheppen.

De Nederlandse toestellen stonden de afgelopen maanden klaar op Vliegbasis Volkel. Zij worden aangestuurd door het Air Operations Control Station (AOCS) in Nieuw Milligen. Als dit centrum een vliegtuig ziet dat zonder toestemming het luchtruim betreedt, wordt de QRA gealarmeerd.

De komende tijd staan Belgische F-16’s op 2 vliegbases gereed. Het gaat om Kleine-Brogel in het noorden van het land en Florennes in het zuiden. Aansturing gebeurt via het Control and Reporting Centre in Beauvechain.