Centrum voor Mens en Luchtvaart

Militaire luchtvarenden moeten fysiek en mentaal klaar zijn en blijven voor inzet. Daarvoor zorgt het Centrum voor Mens en Luchtvaart (CML) in Soesterberg. Dit toonaangevende internationale kennisinstituut weet wat mensen in de luchtvaart onder extreme omstandigheden moeten kunnen. En traint ze daarvoor.

Taakgebieden

Het CML beschikt over hoogwaardige expertise op het gebied van selectie, luchtvaartgeneeskunde, psychologie en fysiologie. De taken bestaan uit:

 • Keuring en selectie.
 • Opleiding en training.
 • Operationele gereedstelling.
 • Onderzoek en advies.

Keuring en selectie

Kandidaat-vliegers gaan door het keuring- en selectieproces bij het CML. Maar ook andere categorieën luchtmachtpersoneel, zoals verkeersleiders, gevechtsleiders en loadmasters. Eenmaal aan het werk blijft het CML het personeel keuren.

Video: Centrum voor Mens en Luchtvaart

Opleiding en training

Het opleidingscentrum van het CML verzorgt initiële en herhalingscursussen voor alle luchtvarenden. Het centrum beschikt over de volgende middelen:

 • AGSM Centrifuge training (een centrifuge voor G-krachten).
 • Hypobaric initial training (een hypobare kamer, om het luchtdrukverschil op grote hoogte na te bootsen).
 • ROBD refresher training  (voor hoogtetraining).
 • Night Vision Goggle training (training met nachtzichtapparatuur).
 • Initial Disorientation Training ASD (standaard desoriëntatietraining).
 • Advanced Disorientation training on Desdemona 6 DoF simulator (desoriëntatietraining met Desdemona).

Operationele gereedstelling

De Survival, Evasion, Resistance and Extraction (SERE) School is onderdeel van het CML. Tijdens een aantal cursussen leert de cursist te overleven in zowel een vredes- als oorlogssituatie. De SERE School is gevestigd op Vliegbasis Gilze-Rijen.

De Operationele Gezondheidszorg (OGZ) is ook onderdeel van het CML. De OGZ levert gewondenluchttransportcapaciteit, Role 1 capaciteit, casualty staging unit capaciteit en operationele vliegmedische expertise. Militair geneeskundig personeel doet bij het CML kennis en ervaring op. Vooral in het vervoer van gewonden door de lucht.

Onderzoek en advies

De afdeling Operationele Training en Toepassing  doet onderzoek waarmee het specifieke kennis opdoet en onderhoudt over de mens in een militaire vliegomgeving. Dit kan onderzoek zijn na een specifieke vraag uit de organisatie, waarna een advies wordt gegeven. Ook worden toekomstige ontwikkelingen onderzocht om als het nodig is de juiste expertise in huis te hebben.

De onderzoekers werken samen met andere kenniscentra in binnen- en buitenland en zijn ook werkzaam binnen het innovatieplatform AEOLUS. Onder deze naam werken het CML, bedrijfsleven, TNO en andere kennisinstituten aan projecten om het menselijk functioneren in extreme omstandigheden te verbeteren. Thema’s van onderzoeken zijn onder meer: geluid, nek- en rugbelasting, motion sickness (bewegingsziekte), desoriëntatie, vliegerkleding, vliegeruitrusting en hypoxie (zuurstoftekort).

Aeolus

Het doel van Aeolus is om human performance onder extreme fysiologische condities te verbeteren. Human performance wordt gezien als de prestaties van mensen in combinatie met hun omgeving (vliegtuigen, uitrusting, terrein). Aeolus focust (militaire) aerospace en de operationele inzetbaarheid van (militaire) piloten en aircrew.

Contact

U kunt contact opnemen met het Centrum voor Mens en Luchtvaart per telefoon:

 • training (0346) 334 376
 • beoordelingscentrum (0346) 334 379

of via e-mail: