Centrum voor Mens en Luchtvaart

Militaire luchtvarenden moeten fysiek en mentaal klaar zijn en blijven voor inzet. Daarvoor zorgt het Centrum voor Mens en Luchtvaart (CML) in Soesterberg. Dit toonaangevende internationale kennisinstituut weet wat mensen in de luchtvaart onder extreme omstandigheden moeten kunnen. En traint ze daarvoor.

Taakgebieden

Het CML beschikt over hoogwaardige expertise op het gebied van selectie, luchtvaartgeneeskunde, psychologie en fysiologie. De taken bestaan uit:

  • keuring en selectie;
  • training en opleiding;
  • operationele gereedstelling;
  • onderzoek en advies.
De centrifuge voor G-krachten

De centrifuge voor G-krachten

Keuring en selectie

Kandidaat-vliegers gaan door het keuring- en selectieproces bij het CML. Maar ook andere categorieën luchtmachtpersoneel, zoals verkeersleiders, gevechtsleiders en loadmasters. Eenmaal aan het werk blijft het CML het personeel keuren.

Opleiding en training

Het CML draagt ook bij aan de training van luchtvarenden. Het gebruikt hiervoor apparatuur zoals:

  • een centrifuge voor G-krachten;
  • een hypobare kamer, om vliegen op grote hoogte na te bootsen;
  • een trainingsruimte voor nachtzichtapparatuur;
  • een desoriëntatiedemonstrator (Desdemona);
  • een automatisch vliegerselectiesysteem.

Overlevingstraining boordpersoneel

De afdeling Operationele Training en Toepassing (OTT) geeft overlevingstraining aan boordpersoneel van militaire vliegtuigen. Deze cursussen bestaan uit een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte. Daarnaast onderzoekt, test en beoordeelt het OTT uitrustingen om te overleven. Ook is het een kenniscentrum op het gebied van overleven in het algemeen.

Operationele gereedstelling

Militair geneeskundig personeel doet bij het CML kennis en ervaring op. Vooral in het vervoer van gewonden door de lucht. Verder levert het CML medische ondersteuning aan luchtmachtonderdelen.

Onderzoek en advies

Het kennisinstituut zet zijn expertise in voor de Koninklijke Luchtmacht en de hele Nederlandse krijgsmacht. Ook militairen van andere landen en civiele instanties profiteren van het onderzoek dat het CML doet.

Het CML heeft veel contacten met onderzoekscentra als TNO en het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR). En met universiteiten zoals het UMC St Radboud in Nijmegen. Daarnaast werkt het centrum samen met buitenlandse instanties.

Embleem CML

Het onderdeelsembleem van het Centrum voor Mens en Luchtvaart laat de godin Pallas Athene zien, de godin van de wijsheid. Op haar hoofd draagt zij een oorlogshelm en op haar opgeheven rechterhand zit een uil. De godin en de uil zijn helemaal in een gouden kleur uitgevoerd tegen een donkerrode achtergrond. Ze zijn omgeven door een omlijsting met in het ovaalvormige plaatje de naam Centrum voor Mens en Luchtvaart. In het lint staat in Latijnse letters: Scientia et Volatus, wat zo veel betekent als: Wetenschap ten dienste van het vliegen.