Survival Evasion Resistance en Extraction school

De Survival Evasion Resistance en Extraction (SERE) School is onderdeel van het Centrum voor Mens en Luchtvaart en gevestigd op Vliegbasis Gilze-Rijen. Tijdens een aantal cursussen leert de cursist te overleven in zowel een vredes- als oorlogssituatie. Dit gebeurt in de zogenoemde SERE level-A, SERE level-B en SERE level-C.

Zwembadtraining

Naast Land & Combat biedt de SERE-School ook opleidingen over watersurvival aan. Een onderdeel hiervan is de zwembadtraining, de zogeheten Initial Survival Equipment Course (ISEC). Deze ISEC is opgesplitst in een deel voor het Defensie Helikopter Commando waarbij er getraind wordt in de Helicopter Underwater Egress Trainer (HUET) en een deel voor zowel F-16 als PC-7 die para-gerelateerd is. Daarnaast wordt er voor alle types een Sea Survival Course gegeven waarbij de cursist in een dinghy, een eenpersoons reddingsvlot, enige tijd op zee moet doorbrengen.

Klanten adviseren en kennis vergroten

Naast de primaire taak van het opleiden van luchtvarenden heeft de SERE-School als taak om de klanten te adviseren op het gebied van Personnel Recovery / Life Support Equipment (PR/LSE).

Video: Wat doet het Centrum voor Mens en Luchtvaart

Korte clip over het Centrum voor Mens en Luchtvaart

Binnen de krijgsmacht is er 1 organisatie die ervoor zorgt dat alle luchtvarenden op een goede, effectieve en een zo veilig mogelijke manier kunnen functioneren in de meest uitdagende omstandigheden die het luchtdomein met zich meebrengt. Deze organisatie heet het Centrum voor Mens en Luchtvaart.

Het Centrum voor Mens en Luchtvaart is vanaf de selectieprocedure tot en met de uitdiensttreding betrokken bij het medische, fysieke en psychologische welzijn van de luchtvarenden, waaronder vliegers, loadmasters en flightnurses.

Stilstand is achteruitgang en daarom is een belangrijke taak voor het Centrum voor Mens en Luchtvaart kennis en innovatie op het gebied van human factor. Door diverse specialisten wordt onderzoek gedaan op het gebied van extreme omstandigheden binnen de lucht- en ruimtevaart. Zo wordt er een belangrijke bijdrage geleverd aan de vliegveiligheid, wordt de werkomgeving geoptimaliseerd en de prestatie van de luchtvarenden ondersteund.

De mens is een onmisbaar element in het arsenaal van de luchtmacht. Op het scherpst van de snede maken de luchtvarenden van de luchtmacht het verschil. De luchtvarenden zijn daarmee voor het Centrum voor Mens en Luchtvaart een hoofdwapensysteem.

[Tekst: Dutch Ministry of Defence, protecting what we value]