Oorlog in Oekraïne biedt deelnemers NAVO-seminar blik in de toekomst

“Wie wil weten hoe de oorlog van de toekomst eruit ziet, hoeft alleen maar naar Oekraïne te kijken.” Dat zei Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim deze week tijdens een 3-daags NAVO-seminar in Den Haag. De vijfde editie eindigde vandaag.

De hoogste militair van Nederland zag eerder dit jaar met eigen ogen hoe er in het oosten van Europa wordt gestreden. Hij herinnert zich de militairen die vanuit hun loopgraven de hierin binnendringende hightech drones bestreden. “Alles staat in verbinding met elkaar: van drone tot soldaat tot mortier. Een app voorspelt de snelheid, de boog en het beoogde doelwit.”

Wat hem daarbij opviel? De cyberveiligheid hoeft niet altijd op en top te zijn. Vaak zit die juist resultaat en innovatie in de weg. “Soms is het nodig dat informatie zich snel verspreidt, omdat deze snel is achterhaald. De Oekraïners accepteren dus dat ze een risico nemen door op soldaat-niveau gebruik te maken van 4G en 5G. Tegelijkertijd maken ze voor strategische plannen gebruik van beter beveiligde verbindingen.”

Veilig informatie uitwisselen

Eichelsheim schetste met dit voorbeeld direct het doel van het seminar in het World Forum. Naast de NAVO-leden haakten nog een aantal andere landen aan. 234 deelnemers uit 38 landen bespraken onder meer hoe zij eenvoudig en veilig informatie uit kunnen wisselen om hun omgevingsbewustzijn te verbeteren. Dat maakt tijdens missies een betere en snellere besluitvorming mogelijk. “Op basis van wat in Oekraïne gebeurt, moeten ook wij onze processen aanpassen. Van need to know, naar need to share”, aldus de CDS.

Geschiedenis

De generaal haalde aan dat er in Oekraïne geschiedenis wordt geschreven. Zoals dat ruim 80 jaar geleden ook zo was in Nederland. Het einde van de Tweede Wereldoorlog leidde uiteindelijk tot de oprichting van de NAVO. Het bondgenootschap is wat Eichelsheim betreft relevanter dan ooit.

“Door ons bij de NAVO aan te sluiten, hebben we de belofte gemaakt om te strijden voor mensen die we niet kennen. Van wie we de taal niet spreken of de cultuur niet begrijpen. We geloven er allemaal in dat we ons inzetten voor vrede. Deze gelofte delen we tegenwoordig met 31 landen. Want we weten helaas allemaal dat je je moet voorbereiden op oorlog, als je vrede wil.”

Om het jaar

Het zogeheten Federated Mission Networking seminar van de NAVO wordt elke 2 jaar gehouden. De organisatie rouleert tussen de landen. Het is bedoeld voor operationele commandanten en medewerkers die zich bezighouden met het voorbereiden en plannen van operationele inzet of oefeningen.