‘Gewonde’ Nederlandse militairen uit Hongarije aangekomen in Calamiteitenhospitaal

Tientallen ‘gewonde’ Nederlandse militairen zijn gisteren vanuit Hongarije naar het Calamiteitenhospitaal in Utrecht vervoerd. Het verplaatsen hoorde bij de geneeskundige NAVO-oefening Vigorous Warrior. Hierbij trainden militairen en civiele hulpdiensten de behandeling, opvang en het transport van slachtoffers tijdens een aanval op een NAVO-land.

Vergroot afbeelding Bij een oefening wordt een gewonde militair per vliegtuig afgeleverd op Vliegveld Eindhoven
Een Airbus C295 vervoerde de 'gewonde' militairen naar Eindhoven

Bij de oefening simuleerden 200 mensen dat ze gewond raakten op een slagveld in Hongarije. Onder hen bevonden zich 30 Nederlandse militairen.

Zij werden per vliegtuig naar het militair vliegveld Eindhoven gebracht. Ambulances vervoerden de militairen onder begeleiding van de marechaussee naar het Calamiteitenhospitaal in Utrecht. Daar stonden medische teams klaar voor de behandeling.  

Tweejaarlijkse oefening

Vigorous Warrior wordt elke 2 jaar gehouden om militairen en hulpdiensten voor te bereiden op een eventuele aanval op een NAVO-land. De deelnemers krijgen steeds te maken met een nieuw scenario waarbij op het slagveld slachtoffers vallen.    

Het Calamiteitenhospitaal speelde dit jaar voor het eerst een rol. Het noodziekenhuis kan binnen 30 minuten maximaal 200 militaire en civiele gewonden opvangen en kortdurend medisch behandelen.

Volgens commandant Centraal Militair Hospitaal kolonel Rik Bergman was de oefening van groot belang. “Voor een sterke krijgsmacht met groot voortzettingsvermogen is veilige en goede geneeskundige zorg essentieel”, aldus Bergman. “Het draait niet alleen om militaire inzet, maar ook om samenwerking met civiele hulpdiensten."

Bij Vigorous Warrior werkte Defensie samen met de veiligheidsregio's Brabant en Utrecht, het Rode Kruis, de Nationale Politie en het UMC Utrecht.