Weekoverzicht Defensieoperaties

Mortieren 81mm, Panzerfaust, .50, shotgun, 40 mm granaatwerper of het accuracy precisiegeweer. De Nederlandse militairen in Roemenië boekten treffers met vrijwel elk wapensysteem in het gebied. Zo tilden zij hun vaardigheden naar een hoger niveau. Een overzicht van Defensieoperaties in de periode van 12 tot en met 18 oktober.

Verder werden de Rode Baretten fysiek uitgedaagd met een zware speedmars. Daaraan nam ook een aantal Roemeense en Franse collega’s deel.

De week stond ook in het teken van het bezoek van minister-president Mark Rutte.

Zo’n 100 Nederlandse militairen in Roemenië maken deel uit van de vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid. Met trainingen bereiden de militairen zich voor op alle mogelijke situaties. Als schakel binnen de multinationale eenheid verdedigen zij het NAVO-grondgebied in Roemenië als dat nodig is.

Voor de legering van de Belgische, Franse en Nederlandse militairen bouwt een 66-koppig genietaakteam aan een kamp in Cincu. Dat moet deze maand gereed zijn.

Litouwen

Bijna 300 militairen van de versterkte militaire aanwezigheid (eFP) in Litouwen doneerden bloed voor het Kaunas Clinics Blood Centre. Daarvoor was op de kazerne in Rukla een tijdelijke bloedbank ingericht. Het is inmiddels traditie dat elke rotatie een keer bloed geeft.

Nederland draagt sinds 2017 bij aan de enhanced Forward Presence van de NAVO in Litouwen. Defensie zet momenteel 270 tot 300 militairen in. De troepenmacht is in het Baltische land om de laten zien dat de NAVO hier paraat staat en om solidariteit met de Litouwse bevolking uit te stralen.

Slowakije

De Patriot-luchtverdedigers zijn weer thuis. Nederland versterkte met de eenheid van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando 6 maanden de veiligheid aan de NAVO-oostflank vanuit Slowakije.

Nederlandse militairen ondersteunen in Slowakije nog wel Duitse Patriot-eenheden.

Togo

4 Nederlandse militairen hebben Togolese instructeurs begeleid bij het trainen van een bataljon. De Nederlanders hebben hun trainingstaak deze week afgerond. De Afrikaanse eenheid wordt ingezet voor de VN-missie Minusma in Mali. Het opleiden van instructeurs gebeurde voor het Global Peace Operation Initiative, dat onder Amerikaanse leiding staat.

Bommen en granaten ruimen op Vliegbasis Deelen

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de afgelopen 2 maanden op Vliegbasis Deelen een fors aantal explosieven gevonden. Het gaat om 34 vliegtuigbommen, 570 granaten van diverse kalibers, 1 handgranaat en vele hulzen en scherven. De EOD zoekt samen met een civiele aannemingsbedrijf naar meer projectielen.

De restanten uit de Tweede Wereldoorlog zijn gevonden bij de aanleg van een zogenoemde dropzone. Op zo’n plek bereiden militairen zich voor op het kunnen droppen van materieel en personeel in vijandelijk gebied. Het ruimen van de explosieven duurt in elk geval nog tot 15 maart.

De EOD vernietigde verder in totaal 48 explosieven in het hele land.

Zr.Ms. Groningen

Na een inzet van een half jaar in het Caribisch gebied is Zr.Ms. Groningen weer terug in Nederland. De marine wist met internationale partners een recordaantal drugs te onderscheppen, totaal 21.300 kilo.

Zr.Ms. Holland is het nieuwe stationsschip in de West.

Verdediging NAVO-grondgebied

Naast de Nederlandse bijdragen aan Defensieoperaties stelt de krijgsmacht schepen, landmachteenheden en vliegtuigen beschikbaar voor de eerste hoofdtaak van Defensie: bondgenootschappelijke verdediging van het NAVO-verdragsgebied. Bekijk het overzicht van de Nederlandse militaire bijdrage aan de NAVO.

Lopende operaties buitenland:

 • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen in Irak het vliegveld van Erbil en omliggend gebied. Vandaaruit werken ook 3 militairen als adviseur van de Koerdische strijdkrachten in de strijd tegen ISIS. Op het hoofdkwartier van de missie (Operation Inherent Resolve) in Koeweit werken 2 Nederlandse stafofficieren. Nederland neemt in Irak ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO (NATO Mission in Iraq) met 5 militairen. De operatie richt zich op het adviseren van de veiligheidssector. De inzet wordt zowel in Bagdad als Erbil ondersteund door het National Support Element.
 • Voor de missie Minusma in Mali werken 3 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan. Daarnaast levert Nederland 3 politieagenten en 1 militair aan de politiecomponent binnen de missie. Alle 14.000 blauwhelmen van Minusma staan onder bevel van de Nederlandse luitenant-generaal Kees Matthijssen. Zolang hij force commander is levert Nederland 15 extra militairen aan de Minusma-staf. Verder ondersteunen 6 Nederlandse militairen in Mali de Europese trainingsmissie EUTM.
 • Zo’n 90 militairen trainen op grote schaal Oekraïense militairen in het Verenigd Koninkrijk. De kennis kunnen de Oekraïners in de oorlog in hun eigen land inzetten.
 • Zr.Ms. Tromp is het vlaggenschip van de Standing Nato Maritime Group 1 (SNMG1). Het is een van de 4 NAVO-vlootverbanden, permanent beschikbaar voor opdrachten vanuit het bondgenootschap. SNMG1 staat heel 2022 onder Nederlandse leiding. Het gaat om het meest noordelijke vlootverband, met name actief in de Noordzee, Baltische Zee en de Atlantische Oceaan. SNMG1 houdt onder meer oefeningen op zee en bezoekt verschillende havens om diplomatieke banden te onderhouden.
 • Zr.Ms. Vlaardingen vaart voor het Standing NATO Mine Countermeasures Group 2. Dit NAVO-vlootverband richt zich op mijnenbestrijding in en rond de Middellandse Zee.
 • Militairen van het Fleet Marine Squadron van de marine vormen zogenoemde vessel protection detachments. Deze beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen zijn in het Midden-Oosten betrokken bij missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om onder meer Undof, Untso en Unifil.
 • In Jeruzalem en Ramallah zijn 6 Nederlanders betrokken bij de USSC-missie. Het gaat om 3 burgers en 3 militairen. USSC richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. USSC probeert bij te dragen aan de levensvatbaarheid van een stabiele Palestijnse staat. De VS coördineren de missie.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis) (in burger), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo), Qatar (Operation Inherent Resolve) en Rome (EU Operation Irini).

Operaties/acties binnenland:

 • De bewaking van het luchtruim van de Benelux gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij Nederland.
 • Defensie draagt bij aan de opvang van Oekraïense en Afghaanse vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen. Dat gebeurt op het Marine Etablissement Amsterdam, in Zeist, op 2 plaatsen in Zoutkamp (Groningen) en op Legerplaats Harskamp in Ede.
 • Defensie bergt in Enschede een Brits vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog.