Rutte bezoekt militairen van “cruciale keten” in Roemenië

Premier Mark Rutte heeft bij een bezoek aan de Nederlandse militairen in Roemenië zijn dank en steun uitgesproken voor hun inzet. Hij kwam gisteren langs bij de NAVO-battlegroup in Cincu, waar de Rode Baretten samenwerken met Belgen, Fransen en Roemenen.

Momenteel zitten er ongeveer 200 Nederlandse militairen in Centraal-Roemenië. Zo’n 100 van hen maken deel uit van de vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid in het land. De militairen van 11 Luchtmobiele Brigade bereiden zich voor op alle mogelijke situaties en verdedigen – als dat nodig is – het NAVO-grondgebied in Roemenië.

Rutte was vooral benieuwd hoe het met de militairen ging en wat hun ervaringen tot nu toe zijn. Tijdens een rondleiding bezocht hij de genisten, die het nieuwe kamp opbouwen. Die klus is bijna geklaard. Wie hij ook sprak, de premier was merkbaar onder de indruk van de inzet van de militairen en geïnteresseerd in alle verhalen. Daar nam hij uitgebreid de tijd voor.

Samenwerking

De samenwerking met de Roemenen verloopt volgens de Nederlandse militairen uitstekend. “Zij doen er alles aan om ons te faciliteren in ons trainingsprogramma. En ze proberen op alle mogelijke manieren mee te denken”, zei een van hen.

Rutte haalde die positieve band ook aan in zijn speech. “Hoewel we al 18 jaar NAVO-bondgenoten zijn, is onze samenwerking nu sterker dan ooit”, zei hij. “Samen staan we schouder aan schouder tegen Poetin’s oorlog van agressie. Hoe meer hij ons uit elkaar probeert te drijven, hoe dichter we bij elkaar komen. Dit kamp en deze battlegroup is daar een krachtig voorbeeld van.”

Rutte omschreef de battlegroup als een “cruciale keten” aan de oostflank van het NAVO-verdragsgebied. “Jullie zijn er om af te schrikken en om ons te verdedigen, als dat nodig is. Van de Baltische Zee tot de Zwarte Zee. Als één NAVO staan we voor onze Oekraïense vrienden. En verdedigen we vrijheid en democratie.”

Formeel overleg

Rutte was ook voor een formeel overleg naar Roemenië gekomen. Hij sprak onder meer met de Roemeense president Klaus Iohannis en premier Nicolae-Ionel Cicua.