Defensie bergt Brits gevechtsvliegtuig in Enschede

Defensie is in Enschede bezig met de berging van een gevechtsvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. Scholieren uit de gemeente mochten gisteren een kijkje nemen op de bergingslocatie. Dat was onderdeel van een onderwijsprogramma over de geschiedenis van de stad. 

Het gaat waarschijnlijk om een Hawker Typhoon van de Royal Air Force. Het toestel stortte op 31 maart 1945 neer in een weiland nabij het Aamsveen. Dat gebeurde nadat het was beschoten door Duits afweergeschut. De Hawker boorde zich 2 tot 3 meter in de grond. Wie de vlieger was is nog niet vastgesteld. Vermoedelijk sprong hij uit de kist en ging zijn parachute niet open.

Vergroot afbeelding Wrakstukken van een vliegtuig op een tafel. Militairen erbij in gele en oranje hesjes.
Wrakstukken van het vliegtuig.

Bergingsteam

Wrakken van vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog worden geborgen door een special team van Defensie, geleid door de Koninklijke Luchtmacht. De bergings- en identificatiedienst van de landmacht verzorgt de berging en identificatie van eventuele stoffelijke resten. De explosieven opruimingsdienst stelt wapens, munitie en bommen veilig.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen meer dan 5.500 vliegtuigen boven Nederland verloren. De komende 10 jaar worden naar schatting 30 tot 50 bergingen uitgevoerd.