Directie Wapensystemen & Bedrijven

De Directie Wapensystemen & Bedrijven bestaat uit een directie wapensystemen en 3 ketenlogistieke bedrijven. De Directie Wapensystemen richt zich op wapensysteemmanagement (WSM). WSM zorgt voor het verbeteren van de veiligheid, inzetbaarheid, betaalbaarheid en waardebehoud van wapensystemen. Bij dat laatste element wordt ook gelet op de beoogde prestaties van het materieel.

Ook richt de directie zich op de ondersteuning van materieelprojecten en advies over instandhouding van materieel. Het gaat bijvoorbeeld om levensduurverlenging, kennis en innovatie en life cycle management. Internationale samenwerking is bij alle aspecten een belangrijke factor.

3 ketenlogistieke bedrijven maken ook deel uit van de directie. Het Kleding- en Persoonsgebonden Uitrusting Bedrijf, het Defensie Munitiebedrijf en het Defensie Brand-en Bedrijfsstoffen Bedrijf.

Kleding- en Persoonsgebonden Uitrusting Bedrijf (KPU-bedrijf)

Elke militair krijgt van Defensie kleding zoals een uniform, camouflagepak en schoenen. Maar ook persoonsgebonden uitrusting zoals een slaapzak, veldfles en zakmes. Het KPU-bedrijf zorgt hiervoor. Elke keer dat een militair op uitzending gaat, krijgt hij de spullen die voor die missie nodig zijn. Bijvoorbeeld zandkleurige kleding voor woestijngebieden en ski’s voor poolgebieden.

Defensie Munitiebedrijf

Het Defensie Munitiebedrijf levert alle munitie tijdens operaties en oefeningen. Het bedrijf heeft moderne faciliteiten om wapensystemen en munitie te testen en te beproeven.

Defensie Brand- en Bedrijfsstoffen Bedrijf

De wapensystemen, schepen, vliegtuigen en voertuigen van Defensie moeten op alle plekken brandstof en andere bedrijfsstoffen kunnen krijgen. Het Defensie Brand- en Bedrijfsstoffen Bedrijf zorgt dat dit mogelijk is. Het levert brandstof, oliën, smeermiddelen, chemicaliën en onderhoudsmiddelen voor alle Defensielocaties in Nederland.

Defensie Pijpleiding Organisatie

Voor brandstof heeft Defensie een eigen pijpleidingnetwerk. De Defensie Pijpleiding Organisatie (DPO) verzorgt en bewaakt het transport van vliegtuigbrandstof door deze leidingen. De DPO doet dit voor militaire en niet-militaire vliegvelden en opslagplaatsen. Het transport stopt niet bij de Nederlandse grens. Ook België, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk worden via het pijpleidingnetwerk voorzien van brandstof. In internationaal verband valt de DPO onder het Central Europe Pipeline System Programme Office (CEPS PO) dat is gevestigd in Versailles, Frankrijk. CEPS PO is deel van het NAVO-agentschap NSPA (NATO Support and Procurement Agency) dat is gevestigd in Capellen, Luxemburg. Hoewel de DPO organisatorisch onder de DMO valt, financiert en stuurt CEPS PO de organisatie aan.

DPO-noodnummer

Bij onraad en calamiteiten in de buurt van een pijpleiding (bijvoorbeeld bij schade, geluidsklachten, stank) kunt u bellen met het DPO-noodnummer: (010) 506 15 55. Dit nummer is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.