Defensie Pijpleiding Organisatie

De Defensie Pijpleiding Organisatie (DPO) verzorgt en bewaakt het transport van vliegtuigbrandstoffen naar militaire en civiele vliegvelden via een eigen pijpleidingnetwerk in de grond. Dit doet de DPO al sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw. Onder het motto ‘Fueling your Wings’.

Medewerker centrale controlekamer houdt op computerschermen dat status van de pijpleidingen bij.
Centrale controlekamer depot Pernis in Poortugaal.

Locaties

Het hoofdkantoor van de DPO is gevestigd op de Frederikkazerne in Den Haag. De uitvoerende werkzaamheden worden geleid vanuit het depot Pernis in Poortugaal. Het operationele proces wordt gestuurd vanuit de centrale controlekamer op dit depot. In dit ‘technische hart’ zijn bijna alle handelingen met 1 druk op de knop uit te voeren. Zoals het starten van motoren en pompen en op afstand openen en sluiten van afsluiters. Vanuit Poortugaal monitort de DPO ook de druk op de leidingen. Naast de centrale controlekamer, zijn er depots in Klaphek, Markelo en Leeuwarden.

Maatschappelijk actief

De DPO is actief lid van de Vereniging van Leidingeigenaren in Nederland (VELIN). Doel van de vereniging is het waarborgen van de veiligheid. Jaarlijks analyseert de vereniging voorvallen en (bijna-)incidenten. De leden bundelen kennis en ervaring om maatregelen te treffen en herhaling van incidenten te voorkomen. Daarnaast is DPO lid van Deltalinqs, een ondernemersvereniging van de haven- en industriële bedrijven in de Mainport Rotterdam.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen betekent voor de DPO ook een nieuwe, talentvolle generatie opleiden, en verbindingen leggen met de maatschappij. Zo is de DPO een erkend leerbedrijf voor verschillende mbo-opleidingen en werkt zij intensief samen met diverse regionale opleidingscentra in Nederland.

Onderhoudsmonteurs inspecteren leidingen in een van de leidingtunnels.
Inspectie in een leidingtunnel.

Leerbedrijf

Een leerbedrijf zijn betekent dat de DPO in het register van organisaties staat waar stagiaires hun Beroeps Praktijk Vorming (BPV) kunnen volgen.

De DPO heeft erkenning voor de volgende opleidingen:

 • Eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie (crebo 25304, mbo-niveau 3);
 • Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw (crebo 25306, mbo-niveau 3);
 • Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie (crebo 25309, mbo-niveau 4);
 • Technicus service en onderhoud werktuigbouw (crebo 25310, mbo-niveau 4);
 • Technicus engineering (crebo 25297, mbo-niveau 4);
 • Procesoperator (crebo 25337 en 25338, mbo-niveau 2 en 3?);
 • Bedrijfsadministrateur (crebo 25138, mbo-niveau 4);
 • ICT-beheerder (crebo 25189, mbo-niveau 4);
 • Medewerker (financiële) administratie (crebo 25149, mbo-niveau 2);
 • Medewerker beheer ICT (crebo 25191, mbo-niveau 3);
 • Medewerker secretariaat en receptie (crebo 25150, mbo-niveau 2).

Vacatures

Kijk voor actuele vacatures bij de DPO op www.werkenbijdefensie.nl en zoek op het trefwoord ‘DPO’. Je kunt ook een open sollicitatie sturen naar de P&O Servicedesk (e-mail: p&oservicedesk@dpo.mindef.nl). Via de site www.stagemarkt.nl is informatie te vinden over beschikbare stageplaatsen bij de DPO.

Veiligheidsonderzoek

Als je solliciteert naar een baan bij Defensie doet de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) een veiligheidsonderzoek naar je.

Meer informatie over de DPO-organisatie is te lezen op de pagina Directie Wapensystemen & Bedrijven en in de corporate brochure Fueling your Wings.

DPO-medewerkers voeren onderhoudswerkzaamheden uit aan de pijpleidingen van de DPO.
Onderhoudswerkzaamheden aan pijpleidingen.