Veteranendag: "Mensen helpen is mijn missie"
Organisatie
Op zaterdag 28 juni is het Nederlandse Veteranendag. Een dag waarop we in Nederland onze veteranen eren. Mannen en vrouwen die zich, vaak onder moeilijke en gevaarlijke omstandigheden, hebben ingezet voor vrede en veiligheid. Van de Tweede Wereldoorlog tot missies in Bosnië, Afghanistan, Mali en Irak.
Dit jaar is Veteranendag anders. Vanwege de NAVO-top in Den Haag gaat het traditionele Veteranendefilé niet door. Maar onze dank en waardering zijn er niet minder om. Op het Malieveld vindt nog steeds een speciaal programma plaats met ontmoetingen, muziek en activiteiten voor jong en oud. Daarnaast gaat in veel gemeenten de veteranenvlag uit, als zichtbaar teken van respect.
Nederland telt iets meer dan 100.000 veteranen, zowel in actieve dienst als buiten dienst. Iedere veteraan draagt zijn of haar eigen verhaal met zich mee. Voor velen is het een intense en betekenisvolle ervaring, die levenslang bijblijft. Adjudant Auke Posthumus bracht dat gevoel krachtig onder woorden in veteranenmagazine Checkpoint: “We hebben in Afghanistan veel goede dingen op het gebied van verkenning kunnen doen. Ons werk, dingen die je niet snel meer meemaakt.”
Veteranenverhalen zijn er in vele vormen. Een van de boegbeelden van deze Veteranendag is Yvonne Niersman, voormalig marinevlieger. Tijdens een gevaarlijke operatie tegen Somalische piraten redde ze, onder dekkingsvuur, de bemanning van een gekaapt schip, een actie waarvoor ze het Vliegerkruis ontving. Inmiddels vliegt ze als piloot op een traumahelikopter. “Mensen helpen is mijn missie,” zegt ze daarover. Haar verhaal laat zien dat de inzet van militairen niet stopt bij de missie. De ervaring, toewijding en het verantwoordelijkheidsgevoel die tijdens trainingen en missies worden gevormd, blijven van waarde – binnen Defensie én daarbuiten.
Tegelijkertijd dragen sommigen ook littekens met zich mee. Fysiek of mentaal. Auke, die bij een bermbom gewond raakte en een kameraad verloor, zegt daarover: “Er gaat geen week voorbij dat ik er niet aan denk.” Zijn verhaal laat zien hoe belangrijk het is dat we blijven luisteren naar onze veteranen, ook jaren na hun inzet. In dat licht is het goed dat er initiatieven zijn die erkenning en verwerking ondersteunen. Op 11 en 18 juli zendt de EO op NPO2 de documentaire Terug met Dutchbat uit, in de week waarin wordt stilgestaan bij de val van Srebrenica, nu dertig jaar geleden. In de documentaire worden 5 Dutchbat III-veteranen gevolgd tijdens een terugkeerreis naar Bosnië. Een waardevol initiatief dat recht doet aan hun ervaringen.
Uit onderzoek blijkt dat 84% van de Nederlanders positieve waardering heeft voor veteranen. Tegelijk voelen veteranen zich niet altijd gezien. Daarom is het belangrijk dat we het niet bij 1 dag per jaar laten. Gelukkig zie ik dat die maatschappelijke waardering steeds vaker wordt omgezet in concrete daden. Steeds meer gemeenten organiseren hun eigen veteranendag. Ruim 300 gemeenten hebben jaarlijks contact met het Veteraneninstituut. Daarmee groeit ook de erkenning op lokaal niveau. Dat is essentieel.
Ik hoop dat iedereen zaterdag de vlag uithangt voor onze veteranen. Maar nog belangrijker: dat we het hele jaar blijven stilstaan bij de waarde van de krijgsmacht en wat het betekent om militair te zijn. Zeker in deze tijd, waarin veiligheid en internationale solidariteit opnieuw onder druk staan.
Generaal Onno Eichelsheim
Commandant der Strijdkrachten