Nieuw amfibisch oefengebied
Gemeenten Rotterdam, Vlieland, Schagen en Het Hogeland
Defensie heeft meer locaties nodig voor amfibische oefeningen in Nederland. Het oefengebied op Texel is te klein, te ondiep en kan niet altijd gebruikt worden door het weer. Ook wordt het bestaande gebied steeds kleiner door kusterosie (slijtage van de kust door de zee). Maritieme eenheden hebben dit soort oefengebieden nodig om klaar te zijn voor inzet.
Oefenen in amfibisch gebied
In een amfibisch oefengebied trainen mariniers hoe ze het beste aan land komen vanaf de zee. Soms oefenen mariniers ook hoe ze daarna het beste verder landinwaarts kunnen bewegen.
Dit soort oefeningen kunnen klein zijn, meestal met een enkel vaartuig en een klein groepje mariniers. Maar bij een grotere oefening zijn meerdere eenheden, schepen, voertuigen en soms helikopters betrokken. Daarom zijn er verschillende plekken van verschillende grootte nodig langs de kust. De militairen kunnen zo kleine en grote oefeningen doen en ook met verschillende windrichtingen en stroming oefenen.
Meest geschikte locatie
Uit onderzoek blijken de Marnewaard, de Vliehors, Groote Keeten en de Maasvlakte de meest geschikte locaties:
- Met deze 4 locaties kunnen militairen de verschillende oefeningen op de daarvoor beste plek doen. Bijvoorbeeld de kleine oefeningen veel op de Vliehors en Groote Keeten en grotere oefeningen bij de Marnewaard.
- Met deze 4 locaties kan ook geoefend worden vanuit verschillende windrichtingen en soorten kust.
- Oefenen op verschillende locaties spreidt eventuele overlast voor mensen en de natuur.
Locaties die zijn afgevallen
- Petten, gemeente Schagen, Noord-Holland.
- Ouddorp, gemeente Goeree-Overflakkee, Zuid-Holland.
- Oostvoorne, gemeente Voorne aan Zee, Zuid-Holland.
Reageren op Ontwerp NPRD en planMER
U had inspraak op het Ontwerp Nationaal Programma Ruimte voor Defensie (NPRD) en het planMER. U kon uw mening hierover met Defensie delen door een zienswijze in te dienen. Dit kon van 28 mei tot en met 9 juli 2025.
Heeft u 2 weken uitstel gevraagd om te reageren (proforma zienswijze), dan kunt u nog tot en met 23 juli 2025 uw definitieve zienswijze indienen. U ontvangt hiervoor een bericht per e-mail met informatie over waar u dat kunt doen. Als u voor 12 juli nog geen e-mail heeft ontvangen, neem dan contact op door te mailen naar ruimtevragen.defensie@mindef.nl.
Informatiebijeenkomsten
Defensie organiseert verschillende bijeenkomsten om u te informeren over het Ontwerp NPRD. Er komen online informatiebijeenkomsten voor de ruimtebehoeften met meerdere locaties. En er komt een informatiebijeenkomst bij u in de provincie. Daar kunt u vragen stellen en met medewerkers van Defensie in gesprek.
Informatie over de bijeenkomsten vindt u op de pagina Informatiebijeenkomsten.
Video: uitleg ruimte voor amfibisch oefengebied
NPRD-proces
Wilt u weten waar Defensie is in het proces? Bekijk dan de Tijdlijn voor de meest actuele stand van zaken.
Contactmogelijkheid
Voor vragen over het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie kunt u het contactformulier op de contactpagina invullen.