Intimiteit en seksualiteit - seksuoloog

Een (chronische) ziekte of lichamelijke beperking kan invloed hebben op al uw levensgebieden, zoals wonen, werken en relaties. Ook op intimiteit en/of seksualiteit. Bij invloeden op die gebieden kan een seksuoloog steun bieden.

Niet vreemd

Vermoeidheid, pijn en verminderde zin in vrijen zijn veel voorkomende klachten. Het is daarom niet vreemd dat veel mensen vragen of zorgen hebben over hun (veranderde) seksualiteit. Veel mensen vinden het lastig om over seksualiteit te praten en daarom worden vragen en zorgen niet uitgesproken. Dit kan leiden tot seksuele problemen.

Veranderingen kunnen ook optreden bij intimiteit in de relatie. Dit zijn ook onderwerpen die een seksuoloog behandelt. Denk aan rollen die veranderen in de relatie, samen leren omgaan met een ziekte en/of beperking, aanpassen en een nieuwe balans zoeken. Dit zijn allemaal uitdagingen waar u en uw partner tegenaan kunnen lopen. Een seksuoloog kan hierbij steun bieden.

Alle klinische revalidanten krijgen een vrijblijvend kennismakingsgesprek met de seksuoloog aangeboden. Individuele gesprekken zijn mogelijk, maar ook samen met uw partner. Bij het Militair Revalidatie Centrum (MRC) Aardenburg vinden we het belangrijk dat intimiteit en seksualiteit aandacht krijgen.

Het doel van de seksuoloog

Het is belangrijk om te weten wat uw aandoening kan betekenen voor uw seksualiteit. Een seksuoloog helpt u daarbij. Het belangrijkste is problemen voorkomen. Maar als er toch seksuele problemen ontstaan kan de seksuoloog u en uw partner begeleiden bij het verhelpen van die problemen.

Als u nog geen (groot) probleem ervaart kunt u toch een afspraak maken. Ook als u het alleen prettig vindt om eens over dit onderwerp en de veranderingen op dit gebied te praten.

De sessies

In een eerste gesprek bespreekt u (eventueel samen met uw partner) met de seksuoloog vragen of problemen die er leven. Soms zijn er daarna maar 1 of 2 gesprekken nodig, maar meer kan ook. Tijdens de gesprekken geeft de seksuoloog uitleg en advies en begeleidt u bij het zoeken naar antwoorden en oplossingen.

De seksuoloog

De seksuoloog bij het MRC is een gezondheidszorgpsycholoog die een vervolgopleiding seksuologie volgde. De seksuoloog is onderdeel van het behandelteam. Bij de seksuoloog krijgt u geen lichamelijk onderzoek en er wordt geen medicatie voorgeschreven. Als dit wel nodig is kan de seksuoloog na overleg met u een arts benaderen.

Veel voorkomende vragen en onderwerpen

  • Wat is het effect van mijn ziekte of beperking op mijn seksleven (alleen of met een partner)?
  • Hoe kan ik intimiteit in mijn leven vormgeven met mijn aandoening?
  • Kan ik nog wel plezier beleven aan seks?
  • Kan er iets misgaan als ik weer ga vrijen?
  • Welke hulpmiddelen kan ik gebruiken?
  • Ik ben incontinent. Hoe moet dat met seks?
  • Ik heb minder zin in seks.
  • Ik word minder goed opgewonden (mijn vagina wordt minder vochtig, mijn penis wordt minder stijf).
  • Ik voel weinig tijdens het vrijen.
  • Ik heb pijn bij het vrijen.

Een afspraak maken

U kunt een afspraak maken via uw revalidatiearts of physician assistant. Maar ook uw maatschappelijk werker, psycholoog, verpleegkundige of een andere behandelaar kan een vraag signaleren en u doorverwijzen. Wilt u rechtstreeks contact met de seksuoloog? Dat kan via sexuologie@mrcdoorn.nl. Er is wel altijd een akkoord nodig van de revalidatiearts voor een eerste afspraak bij de seksuoloog.