Handrevalidatie

Voor handrevalidatie heeft het Militair Revalidatie Centrum (MRC) Aardenburg een handenteam van ervaren revalidatieartsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en een manueel  therapeut. Zij behandelen problemen aan handen, polsen en ellebogen.

Snel beginnen

Het is belangrijk dat u snel begint met revalideren na letsel aan uw hand, pols of elleboog. Dit zorgt dat u weer optimaal kunt functioneren in uw dagelijks leven en bij werk, hobby’s of sportactiviteiten. Het handenteam wil revalidanten met hand-, pols- of elleboogklachten daarom zo snel mogelijk behandelen na een verwijzing.

Bij het MRC kunt u revalideren voor:

  • peesletsels;
  • brandwonden;
  • letsels na zenuwbeklemming;
  • (onbegrepen) chronische polsklachten;
  • overbelastingklachten, bijvoorbeeld peesontsteking;
  • gewrichtsslijtage en gewrichtsontsteking;
  • fracturen van vingers, hand of pols.

Het handenteam van het MRC heeft veel ervaring met het behandelen van militairen voor oorlogsletsels, zoals complexe letsels na explosies.

De therapie

Handtherapie is een combinatie van oefenen en van het ondersteunen van de functie van de hand, pols of elleboog die beperkt is. Soms herstelt de functie grotendeels, maar soms zijn er blijvende beperkingen. Het doel van de therapie is om met zo min mogelijk pijn zo goed mogelijk te functioneren in uw dagelijks leven tijdens uw werk, in het huishouden en bij uw hobby’s.

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden die precies afgestemd worden op uw klachten en beperkingen. De behandelingen zijn evidence based. Dat betekent dat de behandelrichtlijnen onderbouwd worden met wetenschappelijk onderzoek en bewezen effectief zijn. Deze richtlijnen zijn voor u en voor ons een houvast tijdens de revalidatie. Met metingen maken we de resultaten zichtbaar.

Spalken

Als het nodig is krijgt u een harde of een zachte spalk. De spalk beschermt en ondersteunt en wordt soms gebruikt bij oefeningen. De handtherapeut maakt deze kunststof spalk voor u op maat.

Soms hebt u een permanente brace of spalk nodig. Deze maakt de Orthopedie Techniek Aardenburg.

Veel mogelijkheden

De behandelaars in het handenteam werken nauw samen en evalueren het behandelbeleid regelmatig met uw revalidatiearts. Als behandeling bijvoorbeeld nodig is in een ziekenhuis dan regelt het team dat. Het handenteam kan ook andere behandelingen en behandelaars vanuit het revalidatiecentrum aan uw revalidatie toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan sporttherapie, activiteiten- en arbeidstherapie, hydrotherapie, een maatschappelijk werker of een psycholoog.

Nazorg

U komt 6 weken na uw revalidatie terug bij het MRC voor een controle. De revalidatiearts kijkt dan hoe het herstel gaat en beoordeelt of een nabehandeling nodig is. 

Contact

Voor vragen of als u een verwijsbrief ontvangt, kunt u contact opnemen met het secretariaat zorgondersteuning op telefoonnummer (0343) 59 86 00.