Triggervinger

Met een triggervinger (soms ook knappende of hokkende vinger of duim genoemd) heeft u moeite om uw vinger te buigen of te strekken. U vinger beweegt dan vaak met een schokje of knapje en er zit een pijnlijke verdikking in uw handpalm. Het Militair Revalidatie Centrum (MRC) Aardenburg behandelt een triggervinger in de handengroep.

Een triggervinger 

Als u uw vinger buigt en strekt beweegt een buigpees door een peeskoker. Als een buigpees verdikt is kan het pijnlijk zijn als die verdikking door die nauwe koker moet. Uw vinger kan ook blijven hangen doordat de verdikking niet door de vernauwing past.

Oorzaak onduidelijk

De precieze oorzaak is meestal niet duidelijk, maar overbelasting speelt vaak een rol. Overbelasting geeft uw buigpezen een ontstekingsreactie en deze raken vervolgens verdikt. Het is een vervelende aandoening, maar gelukkig geen ernstige aandoening. Met rust, injectietherapie of een kleine chirurgische ingreep kan het verholpen worden.

Verwijzing

De (huis)arts verwijst u naar handentherapie. U komt dan bij het MRC in de handengroep en krijgt een oefenprogramma met of zonder spalkje en medicijnen.

U kunt ook doorverwezen worden door een plastisch chirurg als uw hand (nog) niet goed herstelt of als er restklachten zijn na een operatie aan de vinger.

Handtherapie zonder operatie

Als uw klachten mild zijn of minder dan 6 maanden oud, dan wordt meestal gestart met een afneembaar spalkje. U krijgt dan advies over hoe u de pees tot rust laat komen, zodat uw vinger herstelt. Soms geeft de arts ontstekingsremmende medicijnen. Dit geeft voldoende resultaat in 70% van de gevallen.

Heeft u langer dan 6 maanden last of blijven klachten bestaan ondanks therapie, dan kan een plastisch chirurg een injectie geven. De chirurg spuit dan een ontstekingsremmende vloeistof in de peeskoker van de pees. De verdikking neemt dan af, waardoor de pees weer door de koker kan bewegen. Na de injectie krijgt u vingeroefeningen om uw vinger onbelast te bewegen. U moet even geen zwaar werk doen. De chirurg kan u de injectie, maar 3 keer geven. Als dit niet helpt, wordt vaak een operatie voorgesteld.

Handtherapie na operatie

De operatie voor een triggervinger is een kleine ingreep. Een deel van de peeskoker waar de pees doorheen loopt wordt gekliefd. De pees hoeft dan niet meer door de peeskoker heen te bewegen waardoor het pijnlijk knappen verdwijnt. Na de operatie krijgt u een drukverband dat 1 dag moet blijven zitten.

Het is belangrijk dat u vanaf de eerste dag na de operatie start met onbelaste vingeroefeningen. Dit moet 5 tot 6 keer per dag. Zo voorkomt u onderhuids littekenweefsel waar u last van kunt krijgen. U mag uw hand bij uw dagelijkse bezigheden gebruiken zolang dit geen pijn doet. Zwaar belasten zoals hard knijpen, wringen of tillen moet u ongeveer 4 weken vermijden. Daarna mag u de belasting langzaam opvoeren.

Behandelduur

Zonder operatie duurt de behandeling ongeveer 4 weken in de handengroep. Na een operatie hangt de duur af van het probleem en uw herstel.

Contact

Voor vragen, of als u een verwijsbrief ontvangt, kunt u contact opnemen met het secretariaat zorgondersteuning op telefoonnummer (0343) 59 86 00.