Defensie vervangt radars

Defensie heeft 2 militaire radarstations in Nederland staan. Met deze radars kan Defensie het luchtruim bewaken en militaire luchtoperaties begeleiden. Ook ondersteunt Defensie civiele partijen zoals de politie en opsporingsdiensten met de radars.

De radar in Wier is vervangen, en een nieuwe radar komt in Herwijnen. Daarmee verdwijnt de radar uit Nieuw Milligen. Dat is omdat die locatie te heuvelachtig is. Nieuwe dreigingen zoals laagvliegende objecten (drones) kunnen daardoor lastig door een radar worden ontdekt.

Ook zorgen radars in Wier en Herwijnen voor de beste spreiding over Nederland. Er is namelijk betere dekking nodig boven onder meer Zeeland, Brabant, Limburg en de Randstad.

Oude en nieuwe radar

De oude installaties waren zogenoemde Medium Power Radars (MPR). De nieuwe Smart-L-radar is een modernere radar die het Nederlandse luchtruim beter kan bewaken.

In Wier gebruikt Defensie de nieuwe radar al. In Nieuw Milligen gebruikt Defensie tijdelijk mobiele radars om het luchtruim te bewaken. Totdat de locatie in Herwijnen klaar is.