Defensie vervangt radars

Defensie heeft 2 militaire radarstations in Nederland staan. Met deze radars kan Defensie het luchtruim bewaken en militaire luchtoperaties begeleiden. Ook ondersteunt Defensie civiele partijen zoals de politie en opsporingsdiensten met de radars.

De radar in Wier is vervangen, en een nieuwe radar komt in Herwijnen. Daarmee verdwijnt de huidige radar uit Nieuw Milligen. Dat is omdat die locatie te heuvelachtig is. Nieuwe dreigingen zoals laagvliegende objecten (drones) kunnen daardoor lastig door een radar worden ontdekt.

Ook zorgen radars in Wier en Herwijnen voor de beste spreiding over Nederland. Er is namelijk betere dekking nodig boven onder meer Zeeland, Brabant, Limburg en de Randstad.

Oude radar

De oude installatie die nu alleen nog in Nieuw Milligen staat, is een zogenoemde Medium Power Radar (MPR). De nieuwe radar is een modernere radar die het Nederlandse luchtruim beter kan bewaken (SMART-L).

Tijdelijk vervangende radars

Wier

Omdat het radarstation in Wier vanwege geluidsoverlast een verbouwing moet ondergaan, wordt deze binnenkort een half jaar uitgezet. Een mobiele radar van de NAVO neemt de luchtruimbewaking in die periode over vanaf Vliegbasis Leeuwarden.

Nieuw Milligen

Het risico dat de oude radar in Nieuw Milligen uitvalt wordt steeds groter. En het duurt zeker nog tot eind 2026 voordat een nieuw te bouwen SMART L-radarstation in Herwijnen de luchtruimbewaking kan overnemen.

Om die periode te overbruggen koopt Defensie een Groundmaster 400a van Thales Frankrijk. Deze radar komt in het najaar van 2024 op militair terrein in Nieuw Milligen te staan. Mogelijk kan Defensie voor die tijd nog een paar maanden de mobiele radar van de NAVO plaatsen, die eerst op Vliegbasis Leeuwarden staat.