Artist impression van hoe het radarstation in Herwijnen eruit kan komen te zien. Hoekige toren met radar er bovenop in buitengebied met landweggetje en bomen.

Radarstations

Defensie heeft 2 militaire radarstations in Nederland staan. Niet alleen om het luchtruim te bewaken en militaire luchtoperaties te begeleiden, maar ook om civiele partijen zoals de politie en opsporingsdiensten te ondersteunen.

In Wier (Friesland) werkt Defensie aan een nieuwe SMART-L-radar. In Nieuw Milligen (Gelderland) staat een ruim 40 jaar oude radar. Deze radar moet ook zo snel mogelijk worden vervangen door een nieuwe. Defensie zoekt hiervoor een betere plek. Nieuw Milligen ligt in heuvelachtig gebied. Nieuwe dreigingen zoals laagvliegende objecten (drones) kunnen hierdoor lastig door een radar worden ontdekt. Ook zorgen radars in Wier en Nieuw Milligen niet voor de beste spreiding over Nederland. Er is betere dekking nodig boven onder meer Zeeland, Brabant, Limburg en de Randstad. Het is nog niet vastgesteld waar de 2e SMART-L-radar komt te staan.