Bijna 450 herinneringsmedailles uitgereikt: ‘Jullie hebben heldenwerk verricht’

Bijna 450 militairen hebben vandaag in de Jaarbeurs in Utrecht hun Herinneringsmedaille Internationale Missies ontvangen. Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten viceadmiraal Boudewijn Boots reikte ze uit.

De medaille is bedoeld voor militairen die ten minste 30 dagen onafgebroken aan een vredesoperatie hebben deelgenomen. Op die manier spreekt Defensie haar waardering uit voor de militairen, die vaak onder moeilijke omstandigheden hun werk doen.

Boots stond dan ook stil bij die omstandigheden. “Waar de één terugdenkt aan hitte en stroomuitval, herinnert de ander zich de gastvrijheid van de bevolking. Waar de één alleen gepantserd het kamp af mocht, liep de ander in burger en korte broek. Voor de één was het de eerste missie, voor een ander de laatste. De meesten van jullie hebben als team een prestatie neergezet. Maar deze onderscheiding ontvangen jullie als mens.”

Vergroot afbeelding Viceadmiraal Boots gaat de medaille opspelden bij een marineman.
Viceadmiraal Boots reikte de medailles uit.

Hele wereld

De militairen zetten zich over de hele wereld in. Zo was deze gedecoreerde groep betrokken bij operaties in Afrika, Azië of in het Midden-Oosten, maar ook iets dichterbij huis in Litouwen. “Of je nou in Mali was of in Litouwen, je professionaliteit maakte het verschil”, zei Boots. “In Afghanistan of Irak, je doorzettingsvermogen deed ertoe. Israël, Syrië, Libanon, Qatar, Abu Dhabi, het was je creativiteit die van de missie een succes maakte.”

Boots merkte op dat niet alle militairen er zonder kleerscheuren vanaf kwamen. Hij refereerde onder meer aan een incident op Erbil Airbase in Irak van 2 maanden geleden. Daar raakte een militair zwaargewond tijdens wapenonderhoud. Hij prees de inzet van de militairen die direct te hulp schoten. “Jullie hebben heldenwerk verricht. De geneeskundige dienst uiteraard. De maatschappelijk werkers, de marechaussee. De personeelsofficier voor de berichten naar Nederland, de commandant. En talloze mensen meer, want in dit soort situaties telt de teamgeest.”

Overigens waren het niet alleen militairen die in het zonnetje werden gezet. Ook de 2 explosievenspeurhonden die in Mali een taak hadden, kregen een speciale penning.

Thuisfront

De met militaire muziek opgeluisterde ceremonie was ook bedoeld voor het thuisfront van de militairen. Als dank voor steun tijdens de uitzending ontvingen hun relaties een draagspeld in de vorm van een anjer. Voor de kinderen was er de speciale kindermedaille.