Belangrijk oefengebied luchtmacht

Een belangrijk oefenterrein voor de Nederlandse F-16’s en helikopters is de Vliehors Range. Dit NAVO-schietterrein ligt op het meest westelijke deel van het Waddeneiland Vlieland. Het is een gebied van ongeveer 17 vierkante kilometer.

Controletoren op de Vliehors Range

Controletoren op de Vliehors Range

Vliehors gesloten voor publiek

Tijdens oefeningen is de Vliehors Range voor publiek gesloten. Er staan waarschuwingsborden langs het oefenterrein en bij oefeningen staan er ook rode vlaggen.

Echte bommen

Op het terrein zijn verschillende doelen opgesteld voor bommen, boordwapens en raketten. Er zijn het hele jaar oefeningen met oefenmunitie. Van 15 september tot en met 28 februari mag op deze range met echte munitie worden geschoten. Dan mogen de vliegtuigen ook echte bommen afwerpen.

Overlast Wadden beperkt

Het gebeurt niet vaak dat vliegers echte bommen afwerpen. Dat is namelijk erg duur. De vliegers mogen in de oefenperiode maximaal 70 bommen afgooien. Wanneer dit gebeurt, vliegen de vliegtuigen vanaf de Noordzee. Daardoor beperken ze de overlast voor het Waddengebied zo veel mogelijk.

Geluidsbelasting meten

Hoeveel geluid hoorbaar is, hangt ook af van de weersomstandigheden. Als het weer teveel overlast gaat veroorzaken, gaan de oefeningen niet door. Om dit te meten richt de Koninklijke Luchtmacht op Texel een meetpost in. Deze mobiele meetpost staat in direct contact met de verkeerstoren van de Vliehors Range.