Dreiging maakt grote luchtverdedigingsoefening wederom noodzakelijk

Zelfs de coronacrisis stopt de internationale lucht- en raketverdedigingsoefening JPOW21 niet. Dit heeft alles te maken met de toenemende dreiging vanuit de lucht door technologische ontwikkelingen. Aan de oefening doen 8 landen mee. De organisatie, coördinatie en meeste activiteiten spelen zich af op legerplaats Vredepeel. Dit is de thuisbasis van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando.

Vergroot afbeelding Militairen stellen een AMRAAM-lanceercontainer op tijdens de NSS 2014.
Het NASAMS (surface to air missile system) vuurt Amraam-raketten af.

Joint Project Optic Windmill (JPOW) vindt daarnaast plaats op 14 andere locaties in Europa en Amerika. Tot  26 maart zijn er tientallen militaire eenheden en staven bij betrokken.

De tekst gaat verder onder de animatie.

De NAVO-lidstaten laten zien te willen en kunnen samenwerken om elke dreiging vanuit de lucht het hoofd te bieden. Dat doen ze door kennis te delen en systemen te koppelen. Verder door internationale procedures voor geïntegreerde lucht- en raketverdediging te oefenen. Dit gebeurt met een scenario waarin een agressieve tegenstander vraagt om de inzet van uiteenlopende vormen van luchtverdediging. De animatie toont  hoe de verschillende partners hierbij moeten samenwerken.

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer: “Dit laat zien dat internationale samenwerking ook effectief is in tijdelijke en wisselende samenstellingen.”

Effectiviteit raketten getest

De oefening begint met een ‘concept-development en experimentation’. Hiermee test en evalueert de alliantie door simulatie samenwerkingsverbanden, manieren van optreden en nieuwe systemen. Ook onderzoekt de landmacht de effectiviteit van Amraam-raketten tegen doelwitten die ontwijkende bewegingen maken.

De oefening vindt plaats ‘in het veld’, deels via simulatie, maar ook procedureel. Dit gebeurt digitaal via geavanceerde communicatiemiddelen.

Het grotere plaatje

Nieuw dit jaar is de combinatie met de 2-jaarlijkse NAVO-oefening STAR21. Die heeft betrekking op het grotere plaatje, op het strategisch niveau van het SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe). Het is bijzonder dat het tactische niveau (bijvoorbeeld  Amraam- en Patriot-operators) en het allerhoogste strategische niveau met elkaar in 1 oefening zitten.