MIVD kijkt bij jubileum naar dreiging van de toekomst

Het is waarschijnlijk dat het Chinese leger over 15 jaar beschikt over operationele wapensystemen die op basis van kunstmatige intelligentie volledig autonoom kunnen functioneren. Dat zei minister van Defensie Kajsa Ollongren tijdens het seminar Fog of War 2.0 van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ter gelegenheid van het 20-jarige jubileum van de dienst.

Vergroot afbeelding Minister van Defensie Kajsa Ollongren achter spreekgestoelte.
Deelnemers MIVD-seminar luisteren naar minister Ollongren.

China heeft openlijk uitgeroepen in 2030 koploper te willen zijn op het gebied van de militaire toepassing van kunstmatige intelligentie (AI). Minister Ollongren: “China is hard op weg om ons technologisch voorbij te streven.” De MIVD heeft onlangs bevestigd dat het waarschijnlijk is dat het Chinese leger over 15 jaar beschikt over operationele wapensystemen die volledig autonoom, dus zonder menselijke tussenkomst, kunnen functioneren binnen alle domeinen. De minister heeft de MIVD gevraagd om hier verder onderzoek naar te doen: “deze ontwikkeling baart mij zorgen”.

Nederland moet volgens de minister niet alleen op het gebied van veiligheid vooruitkijken, maar er ook vooroplopen. Inlichtingen stellen Nederland in staat om hier op te acteren.

Zwermtechnologie

Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim benadrukt het gevaar van dergelijke technologische ontwikkelingen. Een van de toepassingen van kunstmatige intelligentie die China in ontwikkeling heeft is zwermtechnologie. Dit is een toepassing binnen AI waarbij een groot aantal onbemande systemen als autonome zwerm opereert en zelfstandig gecoördineerd opdrachten kan uitvoeren.

Zo kunnen tientallen tot honderden drones eenvoudig raketafweersystemen uitputten met minieme inspanning. Eichelsheim: “waar we ons nu op moeten richten is samen met onze bondgenoten deze ontwikkeling nauwgezet volgen en onze capaciteiten en materiaal op orde krijgen zodat we hier tegen opgewassen zijn.”

Samenwerking

Generaal-majoor Jan Swillens, directeur van de MIVD zette deze boodschap kracht bij: “Ik zie dat onze tegenstanders elke dag sneller, slimmer en sterker worden. Ze houden zich op geen enkele manier aan de regels waar wij ons wel aan houden. Daar moeten wij als Nederland een antwoord op hebben, want geen antwoord is geen optie.” Swillens benadrukte hierbij dat veiligheid niet van Defensie en de MIVD alleen is. Het seminar was dan ook een platform voor een open discussie over veiligheidsvraagstukken. Niet alleen voor de diensten, maar ook voor de private sector en kennisinstituten.