Onderzeeboten
De 4 onderzeeboten van de Walrusklasse zijn moderne conventionele, niet-nucleaire onderzeeboten. Ze onderscheiden zich door hun relatief beperkte afmetingen. Hierdoor kunnen ze ook vanuit ‘ondiep’ water inlichtingen verzamelen of (kust)verkenningen uitvoeren.
Het kan dat actuele informatie nog niet is toegevoegd op deze pagina.
Lees ook: Defensie versterkt vuurkracht met raketartillerie en langeafstandswapens (3 april 2023), Defensie vraagt offerte aan bij scheepswerven voor onderzeeboten (16 november 2022)
Naast het ongemerkt verzamelen van inlichtingen met hun eigen sensoren, hebben de schepen andere (hoofd)taken:
- ze zijn uitvalsbasis van special operations forces;
- ze zijn doelboot voor oefeningen met fregatten en helikopters;
- ze leggen zeemijnen;
- ze sporen vijandelijke onderzeeboten en oppervlakteschepen op en vallen ze eventueel aan.
Dit laatste gebeurt in een oorlogssituatie met een conventionele tegenstander. En dan vooral in gebieden waar het oppervlakte- en luchtoverwicht van de vijand groot is.
Handhaven sancties
Ook bij het afdwingen van internationale sancties kunnen onderzeeboten een grote bijdrage leveren. Zo hielp Zr.Ms. Dolfijn voor de kust van voormalig Joegoslavië bij het handhaven van een handelsembargo tijdens de NAVO-operatie Allied Force. Dit door ongezien inlichtingen te verzamelen over het scheepvaartverkeer.
Specificaties
- lengte: 68 meter
- breedte: 8,5 meter
- diepgang: 7,5 meter
- duikdiepte: > 300 meter
- waterverplaatsing: 2.450 ton (boven water), 2.800 ton (onder water)
- voortstuwing: dieselelektrisch (3.132 kilowatt)
- maximum vaart: 11 knopen (boven water), 20 knopen (onder water)
- bemanning: 55
- bewapening: 20 Mark 48-torpedo’s (4 torpedobuizen)
- in gebruik bij: Koninklijke Marine
Vervangen onderzeeboten
Het grootste materieelproject van Defensie, de vervanging van de 4 Walrusklasse-onderzeeboten, is in volle gang. Ze zijn in de jaren ’90 in gebruik genomen, in de loop der jaren verschillende keren gemoderniseerd, maar komen aan het einde van hun levensduur. Er wordt hard gewerkt aan de koop en de bouw van de opvolgers. De onderzeedienst vaart op dit moment door met de Walrusklasse.
Voor Nederland is militaire capaciteit boven maar ook onder water van groot belang. Als maritiem handelsland heeft Nederland grote zeehavens en wereldwijde maritieme belangen. Ook zijn de Nederlandse onderzeeboten een belangrijke nichecapaciteit voor de NAVO en de EU. De Nederlandse onderzeeboten kunnen onder meer opereren in relatief ondiep water. Vanwege deze specifieke eigenschappen rekenen ook bondgenoten op onze onderzeedienst. Daarnaast vergroten (militaire) geopolitieke ontwikkelingen het belang van een toekomstbestendige onderzeedienst.
Lees meer over de vervanging in het nieuwsbericht van 1 april 2022.
Stealth-eigenschappen
Onderzeeboten van de Walrusklasse hebben bijzondere stealth-eigenschappen. Eenmaal ondergedoken zijn ze onzichtbaar, vrijwel geluidloos en daardoor zeer moeilijk op te sporen door schepen, vliegtuigen of andere onderzeeboten. De onderzeeboten kunnen lange tijd onder water blijven en hun opdracht uitvoeren.
Bemanning
Een onderzeeboot van de Walrusklasse heeft 55 bemanningsleden. Om aan boord van een onderzeeboot te kunnen werken, hebben ze een aantal zware keuringen en tests ondergaan. Aan boord krijgen ze een trainingsprogramma waarbij elk bemanningslid de onderzeeboot moet kennen, van kok tot commandant. Degenen die slagen voor het eerste deel van deze training krijgen het felbegeerde onderzeedienstinsigne, ‘de flipper'.
Walrusklasse
De Walrusklasse telt 4 onderzeeboten:
- Zr.Ms. Walrus (S802, 1992 in dienst);
- Zr.Ms. Zeeleeuw (S803, 1990 in dienst);
- Zr.Ms. Dolfijn (S808, 1993 in dienst);
- Zr.Ms. Bruinvis (S810, 1994 in dienst).