Zr.Ms. Zeeleeuw

Zr.Ms. Zeeleeuw is een van de onderzeeboten van de Walrus-klasse. Deze boten vormen de onderwatereenheden van de marinevloot. 

Onderzeeboot

De onderzeeboten nemen wereldwijd deel aan operaties om terrorisme te bestrijden. In vredestijd worden zij vooral ingezet om verkenningen uit te voeren. En bij oefeningen treedt de onderzeeboot op als doelboot voor fregatten en helikopters.

Geschiedenis Zr.Ms. Zeeleeuw

  • Kiel gelegd: 24 september 1981.   
  • Te water gelaten: 20 juni 1987.   
  • In dienst gesteld: 25 april 1990.

De Koninklijke Marine geeft meestal geen informatie vrij over de bijdrage van onderzeeboten. Maar ze worden regelmatig ingezet. Onder meer om inlichtingen te verzamelen over terrorisme en drugsbestrijdingsoperaties.

Video: De Walrusklasse-onderzeeboten (2016)

Voorgangers

  • 1953-1970: onderzeeboot, ex-Hawkbill.

Waar komt de naam vandaan?

De Zeeleeuw is genoemd naar het zeedier: de grote, zeer beweeglijke soort van oorrob, waarvan het mannetje korte manen heeft. Deze diersoort leeft aan de kusten van de Grote Oceaan.

Tot en met de Tweede Wereldoorlog werden onderzeeboten genummerd en kregen ze de aanduiding van het ministerie dat er voor betaalde: K van Koloniën, O van Oorlog. Na de Tweede Wereldoorlog worden Nederlandse onderzeeboten naar zeedieren vernoemd.

Embleem

Het embleem toont in azuur een zeeleeuw van zilver, getongd en genageld van keel (= rood). De embleemspreuk 'Op prooi belust' staat in Latijnse letters van zilver op een lint van azuur.