Raketdreiging vraagt om ‘reuzensprong’ in samenwerking en innovatie

Minister Kajsa Ollongren heeft vandaag per videoboodschap de 32e multinationale Ballistic Missile Defense-conferentie geopend. Ze deed dit voor een publiek van zo’n 350 regerings- en industrievertegenwoordigers uit ruim 20 landen in het Hilton Amsterdam.

Vergroot afbeelding 2 Patriots op grasveld.
De Patriots zijn 'ready to fire'.

De minister benadrukte het toenemende belang van raketverdediging. “Terwijl we hier zitten, zaaien Russische raketten en drones dood en verderf in heel Oekraïne. De Russische invasie bereikt echter haar doelen niet en Oekraïne heeft met succes grote delen van Oekraïens grondgebied heroverd. Ook worden de drone-aanvallen van Poetin beantwoord door nieuwe leveringen van luchtverdedigingssystemen door bondgenoten, waaronder leveringen uit Nederland.”

Nederland is als klein land relatief groot op het gebied van raketverdediging. De komende jaren investeert Nederland fors in de modernisering van onze Patriots en lucht- en raketverdedigingscapaciteiten. Ollongren: “Ik ben trots op de bijdrage die Nederland levert aan de Integrated Air and Missile Defence (IAMD) van de NAVO. Hierbij werken Nederland en Duitsland nauw samen. Onze systemen zijn nu vaak uitwisselbaar en de communicatielijnen kort. Het maakt onze beide naties samen sterker.”

Samen tot het beste product

Ook riep ze de aanwezigen op om de samenwerking qua raketverdediging naar een hoger niveau te tillen, binnen de NAVO én in Europees verband. “Geen eenvoudige taak. De dreiging wordt groter én complexer. Het antwoord is innovatie en samenwerking. Als we transparant zijn, kennis en data uitwisselen, systemen interoperabel maken. Alleen dan komen we samen tot het beste product.”

Na de minister was het woord aan Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten viceadmiraal Boudewijn Boots in zijn rol als voorzitter van de Nederlandse IAMD-tak. Ook hij benadrukte het belang van verregaande samenwerking. Boots: “Er worden al stappen gezet. Binnen de EU werd in 2021 het Europees Defensiefonds gelanceerd. Een initiatief waarin industriële consortia jaarlijks kunnen bieden op projecten die de Europese defensiebehoeften omzetten in capaciteiten.”

Meer, sneller en beter

Maar ook de NAVO speelt een grote rol bij de ontwikkeling van militair-industriële capaciteiten. Zo stimuleert het NATO Innovation Fund vanaf eind volgend jaar 15 jaar de ontwikkeling van opkomende, ontwrichtende technologieën door start-ups en scale-ups. “Maar dit zijn slechts de eerste stappen. Zeker belangrijke stappen, maar we hebben eigenlijk ‘een reuzensprong’ nodig: in kwantiteit, kwaliteit en in de tijd. het moet meer, sneller en beter! Met andere woorden: we moeten meer dingen gedaan krijgen, sneller dan voorheen, en we moeten dingen beter maken.

De 3-daagse conferentie is georganiseerd door de US National Defense Industrial Organisation, een grote NGO van 1.800 bedrijven en 66.200 individuele leden. Het is de derde keer dat Nederland het evenement host.