3 marineschepen van uniek NAVO-kwartet terug in Den Helder

Marineschip Zr.Ms. De Zeven Provinciën is vanmorgen teruggekeerd in de haven van Den Helder. Ook Zr.Ms. Makkum en Zr.Ms. Schiedam zijn onderweg. Deze schepen worden morgen terug verwacht. Zij zijn de afgelopen maanden ingezet voor NAVO-vlootverbanden.

Vergroot afbeelding Zr.Ms. De Zeven Provinciēn.
Zr.Ms. De Zeven Provinciēn kwam als eerste de haven van Den Helder binnen.

Met Zr.Ms. Van Amstel is er momenteel nog 1 Nederlands marineschip actief in NAVO-verband. Het fregat vertrok begin deze week om deel te nemen aan de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Hierdoor leverde Nederland deze maand (bijna) gelijktijdig een bijdrage aan alle NAVO-vlootverbanden. Dat is nog nooit eerder voorgekomen.

Naast SNMG1 zijn er voor het bondgenootschap nog 3 eskaders permanent actief op zee. Deze 4 snelst inzetbare maritieme eenheden zijn direct voor de NAVO inzetbaar.

Het luchtverdedigings- en commandofregat De Zeven Provinciën voer op de Middellandse Zee, waar het onder meer onderdeel was van de Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2). Een van de hoogtepunten afgelopen periode was een oefening met de Franse Carrier Strike Group. Zr.Ms. De Zeven Provinciën beschermde deze groep tegen dreigingen vanuit de lucht.

Vergroot afbeelding Mensen op de kade, onder wie 2 vrouwen die elkaar omhelzen.
De bemanning kon familie en vrienden weer in de armen vallen.

Mijnenjagers

De mijnenjagers Zr.Ms. Schiedam en Zr.Ms. Makkum waren op zee voor de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 en 2. De Schiedam was vooral actief in de Oostzee, Noordzee en Atlantische Oceaan. Doel was onder meer om explosieven te ruimen. Verder werd internationaal opgetreden bij de oefeningen Joint Warrior en Joint Viking.

“Het grootste deel van onze inzet hebben we doorgebracht in het hoge noorden: Noorwegen en IJsland”, zegt commandant van Zr.Ms. Schiedam luitenant ter zee der eerste klasse Johan Heersema. “Dit om te laten zien dat de NAVO ook de verdediging van de noordflank van het alliantiegebied uiterst serieus neemt. We wisselden hierbij kennis en ervaring uit met onze collega’s op de andere NAVO-schepen. Maar ook mochten we opereren in een fantastische omgeving.”

Veiligheidspatrouilles

Zr.Ms. Makkum opereerde een stuk zuidelijker. De mijnenjager hield zich onder meer bezig met veiligheidspatrouilles in de Middellandse Zee. Ook het ruimen van explosieven behoorde tot het takenpakket. Dat gebeurde onder meer tijdens de internationale oefening Ariadne 2023, voor de kust van Kreta.

De bemanning kreeg de afgelopen periode te maken met collega’s uit Frankrijk, Griekenland, Italië, Spanje en Turkije. “Met de Nederlandse deelname hebben we niet alleen diplomatieke banden aangehaald, maar ook solidariteit met de landen aan de Middellandse Zee getoond”, aldus commandant van de Makkum luitenant ter zee der eerste klasse Dinant Laros. “Natuurlijk hielden we de oorlog in Oekraïne voortdurend in ons achterhoofd. We waren daarom in een hoge staat van paraatheid. We konden direct aan de slag om assistentie te verlenen met het opsporen en vernietigen van mijnen in de Zwarte Zee, mocht daar om gevraagd worden.”