Regimentsembleem

Het embleem op de baret laat zien waar een militair thuishoort. Het is uniek voor elk regiment of korps, en voor elk wapen of dienstvak. Op kraagpatjes van het dagelijks tenue is het embleem ook te vinden.

Het embleem

Het regimentsembleem van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene komt van het schouderembleem van de militairen van de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene. Dit schouderembleem was eerst van brons en later van koper. Het bestaat uit een banderol met daarboven een kroon.

Deze staat symbool voor de verbondenheid met het Koninklijk Huis. Op de banderol staat geschreven ‘Prinses Irene’. Het embleem van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene zit op oranje stof: opnieuw een verwijzing naar de band met het Koninklijk Huis.

‘Volo et valeo’

De leden van 17 Pantserinfanteriebataljon dragen het regimentsembleem ook op hun gevechtstenue. Daaronder staat de lijfspreuk van het regiment: ‘Volo et valeo’. Dit is latijn voor ‘ik wil en ik kan’. De militairen van de Staf en stafcompagnie van 13 Gemechaniseerde Brigade horen ook bij het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene. Zij dragen op hun gevechtstenue een embleem met de Rhinoceros, het neushoornlogo van de brigade. Ook dragen zij een banderol met de woorden ‘Prinses Irene’.