Onderscheidingen

Bij de krijgsmacht kunnen militairen onderscheidingen en beloningen ontvangen. Er bestaan onderscheidingen voor bijzonder gedrag in zowel oorlogs- als vredesomstandigheden. Deze lopen uiteen van een tevredenheidsbetuiging tot een dapperheidsonderscheiding.

Vergroot afbeelding Militaire Willems Orde.
De Militaire Willems Orde.

Militaire Willems-Orde

De hoogst gewaardeerde erkenning is de Militaire Willems-Orde (MWO). Deze onderscheiding is aan het vaandel van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene bevestigd. De Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene kreeg de onderscheiding op 13 juli 1945 voor haar bijzondere prestaties tijdens de veldtocht in 1944-1945.

Individuele dapperheidsonderscheiding

Ook individuele fuseliers  kregen in het verleden een dapperheidsonderscheiding voor hun bijzondere daden. Zo werd kapitein W.L. de Roos benoemd tot Ridder der 4e klasse MWO op 18 juni 1947. Andere leden kregen een Bronzen Leeuw, een Bronzen Kruis of een Kruis van Verdienste.

Vergroot afbeelding Gouden Fuseliersspeld.
Gouden Fuseliersspeld.

Gouden Fuseliersspeld

Het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene kent ook een eigen onderscheiding. In 1968 stelde de Vereniging van Officieren van Garderegiment Fuseliers een ereteken in. Deze is uit te loven aan personen die zich op een bijzondere manier voor het regiment inzetten. Deze onderscheiding heet de Gouden Fuseliersspeld. Tussen 1968 en 2011 eerde het regiment 34 personen. Sinds 2011 draagt de Stichting Brigade en Garde kandidaten voor deze speld voor.