Avondvliegen F-35's en F-16's

Om een missie in het donker goed uit te voeren moet een vlieger dat hebben geoefend. Zeker als er meer toestellen aan een missie meedoen en er dreiging is vanaf de grond en/of in de lucht. Het avondvliegen van gevechtsvliegers boven Nederland gebeurt vanaf de bases Leeuwarden en Volkel.

In de periode waarin de dagen kort zijn en het lang donker is bereidt het personeel van het Air Combat Command van de Koninklijke Luchtmacht zich voor op het opereren bij duisternis. Het avondvliegen is voor de F-35 net zo noodzakelijk als voor de F-16 en ook vergelijkbaar. In de avond werken en vliegen is voor al het personeel fysiek, lichamelijk en geestelijk een andere ervaring en belasting dan wanneer er tijdens kantooruren overdag geoefend wordt. Bovendien hebben we ervaren dat inzet tijdens missies veelal in de avond en nacht uitgevoerd wordt. Om goed voorbereid te zijn op deze taak moet thuis dan ook met duisternis geoefend worden.

Speciaal voor het vliegen bij duisternis heeft de vlieger de beschikking over sensoren en geavanceerde nachtzichtapparatuur, de zogenaamde Night Vision Goggles (NVG).
Het vliegen vindt veelal plaats boven zee, maar het is ook noodzakelijk om tijdens duisternis boven land te vliegen. Soms kan dit ook niet anders door bijvoorbeeld de weersomstandigheden boven zee.
Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de militaire vlieggebieden boven Friesland, Drenthe, Overijssel en Brabant.

De bemanningen van transportvliegtuigen en helikopters van de Koninklijke Luchtmacht trainen overigens het gehele jaar door in de avonduren. Wilt u meer weten over deze en andere vliegbewegingen? Kijk dan op luchtmacht.nl/vliegbewegingen en lees hoe personeel van de Koninklijke Luchtmacht zich gereed maakt en houdt om te beschermen wat ons allen dierbaar is.