Marineschepen Luymes en Schiedam terug uit Oostzee

Hydrografisch opnemingsvaartuig Zr.Ms. Luymes en mijnenjager Zr.Ms. Schiedam zijn vandaag teruggekeerd in Den Helder. Beide opereerden op de Oostzee. Daar maakten de schepen afgelopen maanden deel uit van de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). Beveiliging van onderzeese infrastructuur stond binnen dit NAVO-vlootverband centraal.

Pijpleidingen en energie- en datakabels beschermen is in dit zeegebied dan ook hard nodig. Ze zijn namelijk al geruime tijd doelwit van sabotage. Ter voorkoming daarvan voerden de schepen dagelijks patrouilles uit. Daarbij werd de bemanning van verdachte schepen ondervraagd. Deze nadruk op waakzaamheid gebeurt onder de noemer operatie Baltic Sentry.

Ruimen explosieven

SNMCMG1 heeft overigens het bestrijden en ruimen van explosieven in noordelijke wateren als hoofdtaak. De voor dat doel gebruikelijke mijnenbestrijdingsoefeningen waren er nu ook. Vanwege Baltic Sentry was dat minder dan gebruikelijk.   

Met een overwegend Belgische staf trad Zr.Ms. Luymes op als vlaggenschip van het vlootverband. Het schip nam 4 maanden deel, de Schiedam een maand korter. Zr.Ms. Snellius heeft de Luymes op de Oostzee afgelost.

Snel inzetbaar

SNMCMG1 is onderdeel van het snelst inzetbare deel van de Allied Response Force. De marine levert continu schepen aan het bondgenootschap voor snel inzetbare vlootverbanden. Daardoor kan de NAVO voor operaties direct een beroep op hen doen.

Zr.Ms. Groningen

Ook Zr.Ms. Groningen keert vandaag terug in Den Helder. Het was sinds eind januari stationsschip in het Caribisch gebied.