Hydrografische opnemingsvaartuigen

De 2 hydrografische opnemingsvaartuigen van de marine brengen de zee in kaart. Met de informatie die de schepen verzamelen maakt de Dienst der Hydrografie onder meer zeekaarten. De schepen zijn efficiënt in gebruik en opereren met een relatief kleine bemanning.

Lees ook: Nieuwe hulpvaartuigen worden klimaatneutraal (16 juni 2022)

Specificaties

  • waterverplaatsing: 1.875 ton
  • lengte: 75,0 meter
  • breedte: 13,1 meter
  • diepgang: 4,0 meter
  • voortstuwing: 1.150 kilowatt (1.564 dieselelektrisch)
  • snelheid: 12 knopen
  • bemanning: 18 man

De hoofdtaak van de hydrografische opnemingsvaartuigen is het doen van hydrografische opnemingswerk. Dit betekent het in kaart brengen van  veranderingen van de vaarwegen en de zeebodem. De marine doet dit in de wateren van het hele Nederlands continentale plat en rondom de Nederlandse Antillen en Aruba.

Gedetailleerde 3D-kaarten

De schepen zijn uitgerust met geavanceerde opnamesystemen. Met specialistische software worden onder meer GPS- en sonargegevens gecombineerd en vervolgens gedetailleerde 3D-kaarten gemaakt.

Ondiepe wateren

Om ook in ondiepe wateren te kunnen opereren hebben beide schepen de beschikking over een opnamesloep. Deze zijn uitgerust met nagenoeg dezelfde sensoren als de Luymes en Snellius.

Naast bijvoorbeeld zeekaarten voor civiel en militair gebruik, wordt de dienst ook tijdens militaire operaties en oefeningen ingezet. Welk deel van een kuststrook leent zich bijvoorbeeld het beste voor een amfibische landing of een evacuatie?

Luymes en Snellius

De hydrografische opnemingsvaartuigen van de marine zijn Zr.Ms. Luymes en Zr.Ms. Snellius. De schepen zijn in Nederland ontworpen en afgebouwd. Het casco is in Roemenië gebouwd.