Defensie bezoekt Suriname met 47e Onafhankelijkheidsdag

Het marineschip Zr.Ms. Pelikaan is sinds vandaag in Suriname ter gelegenheid van de 47e Onafhankelijkheidsdag (Srefidensi). Het ondersteuningsschip voor het Caribisch gebied is vanuit Curaçao gekomen en ligt tot en met zaterdag in de haven van Paramaribo.

Opvarenden van de Pelikaan nemen vrijdag deel aan de militaire parade vanwege Srefidensi. Ook Directeur Internationale Militaire Samenwerking brigadegeneraal Jan Blacquiere is hierbij aanwezig.

Na het bezoek varen 3 Surinaamse militairen mee naar Curaçao voor een periode van 3 weken. Zo kunnen ze ervaring opdoen aan boord van een Nederlands marineschip, van elkaar leren en de samenwerking verbeteren.

Hernieuwde samenwerking

Defensie benadrukt met de aanwezigheid bij Srefidensi het belang dat het hecht aan de hernieuwde militaire samenwerking met Suriname. In 2021 tekenden de Surinaamse en Nederlandse ministers van Defensie een intentieverklaring. Sindsdien is de militaire samenwerking sterk toegenomen:  

  • Nederlandse militairen deden in 2022 voor het eerst in jaren weer een jungletraining in Suriname. Dit deden ze samen met het Surinaams Nationaal Leger.
  • De 2 landen werken samen op het gebied van militaire muziek.
  • Instructeurs van de Militaire School kregen steun op het gebied van onderwijstechnieken.
  • Een Nederlands tandheelkundig team deed mee aan de Surinaamse civiele-militaire gezondheidszorgmissie Gran Mati 2022 in het westelijk gelegen Apoera.
  • Surinaamse militairen volgden opleidingen in Nederland.
  • Defensie heeft een aantal materieeldonaties gedaan aan het Surinaams Nationaal Leger.

Beide landen willen de militaire samenwerking de komende jaren verder versterken. Zo is het de bedoeling om in 2023 en 2024 de jungletraining in Suriname te houden. Daarbij wordt nog intensiever met het Surinaams Nationaal Leger samengewerkt. Ook wil Nederland weer een bijdrage te leveren aan Gran Mati in 2023.

Ook op het gebied van opleiding en training worden de banden aangehaald. Naast de steun aan de Militaire School voor onderofficieren gaan de militaire academies voor officieren samenwerken. Daarnaast blijven Surinaamse militairen opleidingen volgen in Nederland.