Jungletraining Suriname voor herhaling vatbaar

Het is weliswaar 12 jaar geleden dat Nederlandse militairen het overleven en opereren in de Surinaamse jungle trainden, ze zijn het niet verleerd. Zo’n 120 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade en het Korps Mariniers volgden de afgelopen 6 weken de loodzware jungletraining. Vandaag was het de laatste dag, ook voor de ongeveer 130 militairen die ondersteuning leverden. De training in het oerwoud past in een hernieuwde militaire samenwerking tussen Nederland en Suriname.

Vergroot afbeelding Militair bij een vuur in de jungle.
De jungletraining begint met lessen (over)leven in het oerwoud. Jungle-experts leren onder meer vuur te maken, eetbare vruchten te vinden, giftige slangen te herkennen en valstrikken voor dieren te zetten.

Militairen gingen in het snikhete tropisch regenwoud back to basics. Jungle-instructeurs en collega's van het Surinaams Nationaal leger brachten de fijne kneepjes bij over hoe je jezelf redt onder extreme omstandigheden.
"Overleven begint echt bij het onderhouden van jezelf”, benadrukt hoofd schietinstructeur sergeant-majoor Mike. “Zo drogen je laarzen hier amper. Wie aan het einde van de dag niet zijn of haar voeten verzorgt, krijgt de rekening."

Vergroot afbeelding Militair in camouflage in het regenwoud in Suriname.
Maar liefst 85% van Suriname bestaat uit tropisch regenwoud vol wilde dieren, maar die laten zich na de eerste schoten logischerwijs niet meer zien.

Gevaren

Maar de training betreft niet alleen het gezond zien te blijven en te overleven. Het gaat ook nog eens om een militaire operatie. Tijdens een schietoefening leren militairen zich daarom voorwaarts te bewegen in het regenwoud. Dat is zo dichtbegroeid, dat het zicht slechts 5 tot 10 meter reikt. Daarnaast vormen allerlei gevaren een belemmering: zware takken kunnen naar beneden vallen, bastard trees laten lange doorns achter in de huid en de moddergrond is spekglad na een zware bui. Daaraan heeft Suriname dit regenseizoen zeker geen gebrek. Tel daar ook nog een gewapende oefenvijand bij op. Dat verklaart waarom de militairen gemiddeld maar zo'n 4 kilometer per dag afleggen.

Per boot

Een alternatief om de jungle te betreden is via het water met Fast Support Crafts. Dat scheelt veel moeizame verplaatsingen te voet door de wildernis. De bootjes zijn echter veel méér dan een handig vervoersmiddel. “Ze zijn een onmisbare schakel in het jungle-optreden”, zegt sergeant van de mariniers Remco Nijholt, sectiecommandant van de Surface Assault and Training Group. “We zetten er grondtroepen mee aan wal en ondersteunen daarna vanaf het water. Dat gebeurt door waar te nemen in het voorterrein en vanaf het water vuursteun te leveren met zware wapens.”

Toekomst

Tot 2010 oefenden Nederlandse militairen regelmatig in het Surinaamse oerwoud, maar na het aantreden van de vorige president in 2010 kwam hieraan een eind.

Vorig jaar ondertekende voormalig defensieminister Ank Bijleveld een intentieverklaring om weer militair samen te werken. Met de jungletraining wordt daar direct uitvoering aan gegeven. "Wij kijken terug op een geslaagde training", vertelt majoor Rein Nieuwland, leider der oefening. "Wat ons betreft is die voor herhaling vatbaar."

Zie hier meer over deze jungletraining.