Luchtmacht stuurt Belgische F-16’s om Russen te onderscheppen

Een duo Belgische F-16’s is vandaag opgestegen om 2 Russische militaire toestellen te onderscheppen. Deze TU-160 ‘Blackjack’ strategische bommenwerpers vlogen het Nederlands verantwoordelijkheidsgebied in zonder zich bekend te maken.  

Vergroot afbeelding F-16 in de lucht.
Belgische F-16.

De luchtgevechtsleiding van het Air Operations Control Station Nieuw Milligen dirigeerde de F-16’s naar een positie boven de Noordzee. Daar volgden de jachtvliegtuigen de Russen totdat de Britse Royal Air Force de begeleiding overnam.

Militaire toestellen van de Russen vliegen vaker het NAVO-luchtruim binnen zonder zich te identificeren.

Bewaking luchtruim

Het Air Operations Control Station Nieuw Milligen houdt het luchtruim boven Nederland 24/7 in de gaten. Dat gebeurt met eigen radars en communicatie met omringende NAVO-landen. Voor de verdediging staan altijd 2 bewapende F-16’s paraat. Die worden gealarmeerd wanneer een vliegtuig het Nederlandse luchtruim binnenvliegt zonder radiocontact te maken. Deze zogenoemde Quick Reaction Alert-taak vervullen Nederland en België afwisselend. Zij kunnen worden ingezet boven de BeNeLux.

In Nederland voeren F-16’s van Vliegbasis Volkel deze taak uit. De Belgische F-16's staan op de bases Kleine Brogel en Florennes.