Digitaal troepenbezoek aan Evertsen-bemanning in haven Guam

Het is een unieke reis die de bemanning van Zr.Ms. Evertsen in 7 maanden tijd maakt. Vandaag deelden zij hun ervaringen met Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim. De 12.000 kilometer tussen Den Haag en de ligplaats Guam werd met videocontact overbrugd, als alternatief voor een eerder gepland troepenbezoek. Dat kon door covid-maatregelen in Oost-Azië niet doorgaan.

Vergroot afbeelding Directeur Operaties schout-bij-nacht Peter Reesink en CDS generaal Onno Eichelsheim in videogesprek met bemanning Zr.Ms. Evertsen.
Videogesprek met bemanning Zr.Ms. Evertsen door generaal Onno Eichelsheim en links van hem directeur Operaties schout-bij-nacht Peter Reesink.

De pandemie heeft een grote invloed op de reis, en de beperkingen zijn soms een stevige domper voor de bemanning. Ze konden onder andere in Japan en Zuid-Korea niet van boord en een havenbezoek aan Jakarta ging niet door. De verwachtingen rond het credo ‘Join the navy, see the world’ vallen daarmee deels in het water.

Toch is de sfeer aan boord goed. En operationeel gezien maken ze een unieke ervaring mee, vertelden ze unaniem.

Complimenten voor professionele optreden

Zr.Ms. Evertsen is sinds mei onderweg met de zogeheten Carrier Strike Group, een vlootverband rond het Britse vliegkampschip HMS Queen Elizabeth. Met name de multinationale (schiet-)oefeningen op zee en de samenwerking zijn bijzonder leerzaam.

“Jullie houden de vlag van Nederland hoog in de Carrier Strike Group”, zei Eichelsheim daarover. Hij prees de militairen ook voor hun kordate en rustige optreden tijdens de Russische schijnaanvallen in de Zwarte Zee. “Complimenten hoe jullie daarmee om zijn gegaan. Succes met de 2e helft van de reis.”

Vergroot afbeelding Zr.Ms. Evertsen nadert tanker RFA Tidespring en vliegkampschip HMS Queen Elizabeth voor een dubbele brandstofbevoorrading op zee.
Zr.Ms. Evertsen nadert tanker RFA Tidespring en vliegkampschip HMS Queen Elizabeth voor een dubbele brandstofbevoorrading op zee (juli 2021).

Rust en onderhoud in Guam

Het schip ligt nu voor bijna 2 weken in Guam. Dit geeft de bemanning wat ontspanning na lange aaneengesloten periodes op zee. En het geeft ruimte voor bevoorrading en onderhoud.

Het Amerikaanse eiland Guam en de gelijknamige marinehaven liggen zo’n 2.000 kilometer ten oosten van de Filipijnen.

Trainen, ondersteunen en diplomatie

Begin augustus meerde het marineschip ook af in Guam. Nu is het op de terugreis. De reis van het vlootverband is bedoeld voor internationale trainingen in het hoogste geweldsspectrum, het ondersteunen van operaties en diplomatieke activiteiten. Het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat is volgens de huidige planning begin december terug in Den Helder.