Weekoverzicht Defensieoperaties

De Nederlandse compagnie van de enhanced Forward Presence (eFP) in Litouwen oefende gevechtsacties bij dag en nacht met vuursteun van 60-mm mortieren en mitrailleurs. Hierbij werd met scherp geschoten. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 28 april tot en met 11 mei.

Nederland draagt in Litouwen met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire NAVO-aanwezigheid, de zogenoemde eFP. De multinationale battlegroup waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla. De focus ligt op militaire oefeningen in internationaal verband.  

Afghanistan

De laatste Nederlandse militair is vertrokken uit Kabul. Ook is de trainingsmissie van de Nederlandse en Duitse special forces in Noord-Afghanistan is beëindigd. Dat gebeurde tijdens een korte ceremonie.

Aan de NAVO-missie Resolute Support in Afghanistan nemen op dit moment zo’n 230 Nederlandse militairen deel. Zij zitten in Mazar-e-Sharif. Ze hebben daar de Afghaanse veiligheidsdiensten getraind en geadviseerd. Zij hebben de veiligheidsdiensten begeleid bij hun logistiek, verbindingen en bedrijfsvoering. Ook adviseerden zij over de positie van vrouwen, speciale operaties en bestrijding van criminaliteit.

Mijnenbestrijding Oostzee

De marine beëindigde de jaarlijkse internationale mijnenbestrijdingsoperatie voor de Estse kust. Het doel daarvan is explosief materiaal uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog te ruimen en de internationale samenwerking te bevorderen.

4 mei

Op verschillende plekken in Nederland en in de uitzendgebieden stonden militairen stil bij dodenherdenking. Ook was de Explosieven Opruimingsdienst paraat tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam.

Coronacrisis

Bekijk de inzet van Defensie in strijd tegen het coronavirus.

Defensie ondersteunt de politie op Curaçao bij het handhaven van de coronamaatregelen.

 

Lopende operaties buitenland:

 • Defensie heeft de NAVO een maand ondersteund bij het opbouwen van een dreigingsbeeld aan de buitengrenzen van het NAVO-gebied. Het gaat om gespecialiseerde capaciteit voor Open Source Intelligence. Het Joint Intelligence, Surveillance, Target Acquisition & Reconnaissance Commando heeft de ondersteuning deze week beëindigd.
 • In Irak beveiligen zo’n 120 militairen het vliegveld van Erbil. Dat doen zij samen met Koerdische strijdkrachten en Amerikaanse militairen. Nederland neemt in het land ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich met training en advies op het versterken van de veiligheidssector.
 • Vanuit Qatar werken Nederlandse stafofficieren mee aan de strategische planning voor zowel Operation Inherent Resolve als de missie Resolute Support.
 • Een Nederlands peloton force protection beveiligt Belgische F-16’s op een basis in Jordanië. De toestellen nemen deel aan de anti-ISIS-coalitie in Irak en Syrië.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om Undof, Untso, Unifil en USSC.
 • Nederland levert politieagenten en militairen aan de VN-politiemissie in Mali. De VN-missie Minusma wordt ondersteund door 4 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan.
 • 6 Nederlandse militairen werken voor de Europese trainingsmissie in Mali (EUTM Mali).
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt Mirage regelmatig de bemanning van een KDC-10-transportvliegtuig op.
 • 4 Nederlandse militairen bereiden in Burkina Faso een Afrikaans bataljon voor op deelname aan Minusma (2e helft dit jaar). De training duurt 10 weken en gebeurt samen met het Amerikaanse Global Peace Operations Initiative.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Mission Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).

Operaties/acties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie rukte afgelopen 2 weken in Nederland 152 keer uit na meldingen dat er ergens explosieven zouden liggen. De militaire specialisten identificeerden en ruimden de projectielen waar nodig.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.
 • Militaire zoekspecialisten kamden meerdere percelen uit in Den Helder. Zij zochten naar verborgen ruimten. Zoekspecialisten – combat trackers - werden ook ingezet in de omgeving van Zeist. Dit in verband met een vermissing.