Defensie wil nachtzichtkijker op wapens vervangen

Defensie wil 1.800 nieuwe nachtzichtkijkers aanschaffen voor op het persoonlijke wapen van de militair. Het huidige systeem voldoet niet meer aan de operationele eisen. Staatssecretaris Barbara Visser stuurde hierover vandaag een brief aan de Kamer.

Vergroot afbeelding Een militair met een geweer.
De nachtzichtkijker wordt onder meer gebruikt op de Colt C7.

De nachtzichtkijker wordt gebruikt op het standaardwapen van iedere militair, het Colt C7/C8-geweer.

Defensie gebruikt sinds 2001 het Multiple Use Night Observation System Weapon Sight-4 (MUNOS WS-4). Deze nachtzichtkijker heeft een verouderde techniek en een beperkte inzetbaarheid. Bovendien zijn zowel het systeem als belangrijke reservedelen niet meer te krijgen.

Door het huidige systeem te vervangen door 2 soorten nachtzichtkijkers kunnen eenheden onder alle zicht- en lichtomstandigheden effectief opereren.

Mix

Visser laat weten waarom de krijgsmacht behoefte heeft aan een mix van helderheidsversterkers en Fusion-kijkers. In de laatste worden diverse beeldverwerkingstechnieken gecombineerd. Dat geeft onder alle licht- en zichtomstandigheden een zo goed mogelijk beeld, onafhankelijk van temperatuur. Fusion-kijkers zijn duurder dan helderheidsversterkers en alleen noodzakelijk voor gevechtseenheden die zelfstandig te voet optreden. Voor alle overige gevechts(ondersteunende)eenheden volstaat een mix van beide.

Het vervangingsproject loopt van 2021 tot en met 2024. Defensie verwacht de 1e nachtzichtkijkers vanaf 2023 in gebruik te nemen.

Meer nachtzichtapparatuur

Defensie is ook al bezig met projecten voor nieuwe helderheidsversterkers voor op het hoofd en de helm en handgedragen warmtebeeldkijkers.