Colt C7/C8-geweer

Het Colt C7/C8-geweer is het standaardwapen van de Nederlandse krijgsmacht. Met het wapen kunnen geoefende militairen doelen raken op zo’n 400 meter.

Het kan dat actuele informatie nog niet is toegevoegd op deze pagina.

Lees ook: Defensie wil nachtzichtkijker op wapens vervangen (26 februari 2021)

Vergroot afbeelding Militair van 17 Pantserinfanteriebataljon tijdens een oefening met wielvoertuigen.
Infanterist met zijn persoonlijke wapen Colt C7.

Naast de C7 heeft de krijgsmacht ook de C8-karabijn, met een kortere loop, in gebruik. De beperktere lengte geeft de gebruiker meer bewegingsvrijheid bij bijvoorbeeld optreden in verstedelijkt gebied. Onder andere verschillende stafeenheden en de Groep Luchtmacht Reserve gebruiken deze versie.

Het Korps Commandotroepen (KCT) en de Maritime Special Operations Forces (MARSOF, Korps Mariniers) gebruiken het automatische geweer Heckler & Koch 416A5. Het enige verschil met de HK416A5 van de Brigade Speciale Beveiligingen (BSB van de Koninklijke Marechaussee) is dat deze semiautomatisch is.

Specificaties

  • lengte: circa 100 centimeter (C7), circa 85 centimeter (C8)
  • gewicht: 3,92 kilo, bijna 7 kilo met granaatwerper
  • bereik: maximaal effectieve dracht 550 meter
  • kaliber: 5.56mm (5.56 x 45mm, standaard NAVO-kaliber)
  • magazijn: 30 patronen
  • in gebruik bij: alle krijgsmachtdelen

Modificatie

Vanaf 2009 zijn de C7’s en C8’s gemodificeerd naar de laatste eisen. Alle 25.000 wapens zijn uitgerust met onder andere een telescopische kolf, een aangepaste vuurregelaar en patroonhouderpal en een railsysteem. Ook is een nieuwe coating aangebracht. De gemoderniseerde versies heten C7NLD en C8NLD. Ze kregen ook een handgreep met uitschuifbare tweepoot voor een stabielere liggende schietpositie.

Railsysteem

Op het railsysteem worden kijkers geplaatst zoals de niet vergrotende ‘red dot’-richtkijker Aimpoint CompM4. Deze wordt gebruikt met 2 geopende ogen. De schutter verliest zo de omgeving niet uit het (andere) oog.

Vergroot afbeelding Detail van een vuurregelaar op repeat van een C7-geweer.
Detail van een vuurregelaar van een C7-geweer.

Op de rail kunnen ook andere toevoegingen worden geplaatst, zoals de voorsteun/handgreep van Brügger&Thomet, een vergrotende Aimpoint 3X. Daarnaast gebruiken infanteristen en mariniers de laser module double beam (LMD) van Rheinmetall, een infrarood laserrichtmiddel. Het KCT, de MARSOF en BSB gebruiken de laser-lichtmodule (LLM) van dezelfde fabrikant. Die combineert een infrarood richtmiddel met een krachtige lamp.

Schietstanden

De versies hebben de volgende standen:

  • S - safe, het wapen kan niet worden afgevuurd;
  • R – repeat, het wapen vuurt 1 kogel per keer dat de trekker wordt overgehaald;
  • AUTO – automatic, het wapen blijft vuren tot het magazijn leeg is of de schutter de trekker loslaat (C7A1).

Colt LOAW

Bij het Korps Mariniers is ook de Colt LOAW (licht ondersteunend automatisch wapen) in gebruik. Dit wapen is gebaseerd op de C7 en bedoeld als ondersteuningswapen. De LOAW is geschikt om langere tijd automatisch vuur uit te brengen. Hiervoor ligt de vuursnelheid iets lager en is het wapen voorzien van een zwaardere loop om de hitte te weerstaan. Een beperking is dat alleen de standaard patroonhouders kunnen worden gebruikt. Bij automatisch vuur moet het wapen vaak worden herladen.

Vergroot afbeelding Een militair met een Colt C7 voorzien van een underslung grenade launcher.
Een militair met een Colt C7 voorzien van een underslung grenade launcher.

Granaatwerper

Het wapen kan worden voorzien van een underslung grenade launcher (UGL) die 40mm-granaten verschiet.

Geschiedenis

De Colt C7 is een afgeleide van de beroemde M16 die van de AR15 afstamt. Deze stamt weer af van de AR10. Dit wapen is de eigenlijke stamhouder van de C7 en werd geproduceerd door het voormalige Nederlandse staatsbedrijf De Artillerie-Inrichtingen.